2024-07-17

CBAM може завдати шкоди економікам, що розвиваються

Європейський податок на викиди вуглецю (CBAM) зашкодить економікам країн, що розвиваються, якщо ті не будуть швидко відмовлятися від викопного палива на користь «зеленої» енергії. Таку думку висловив президент ПАР Сиріл Рамафоса на конференції з питань зміни клімату, організованій Національним казначейством і Світовим банком у Преторії, повідомляє Reuters.

За його словами, вуглецевоємність економіки Південної Африки, яка значною мірою покладається на спалювання вугілля для виробництва електроенергії, є нестійкою. Ця залежність стала створювати значні ризики.

За даними аналітичного центру Ember, Південна Африка була найбільш вуглецевоємною великою економікою у 2022 році, виробляючи 709 г вуглекислого газу на кВт⋅год виробленої енергії. За даними Climate Transparency, країна увійшла до топ-15 світових лідерів з викидів парникових газів, посівши місце вище Туреччини, Італії, Франції та Великої Британії.

Нещодавно новий міністр енергетики Південної Африки пообіцяв прискорити перехід на відновлювану енергетику, змінивши риторику попередника, який захищав вугільний бізнес. Проте нараз мало відомо про деталі цього плану.

Західні донори пропонують мільярдні кредити для фінансування екологічного переходу країни, але південноафриканські чиновники запевняють, що ці позики ледь покривають необхідні суми.

ПАР має одні з найкращих у світі сонячних і вітрових потужностей, проте інвесторів відлякують багаторічні бюрократичні затримки з видачею ліцензій і політична невизначеність. Торік уряд країни відклав до 2030 року виведення з експлуатації восьми вугільних електростанцій, пославшись на енергетичну безпеку.

Як пише Africa Confidential, оцінки впливу свідчать про те, що економіка Південної Африки постраждає від CBAM найбільше в Африці, разом з Мозамбіком і Анголою. За найгіршим сценарієм Африканського кліматичного фонду, експорт континенту може скоротитися на 4%.

Інші економісти вказують на те, що африканські держави можуть запровадити власні вуглецеві збори або використовувати «перетасування ресурсів» для експорту товарів з низькою інтенсивністю викидів до Європи, а з високою – на інші ринки, аби обмежити вплив CBAM.

Раніше ПАР мала намір разом з Індією оскаржити CBAM у Світовій організації торгівлі, однак в останні місяці ця риторика стала менш войовничою. Єврокомісіярозпочала переговори з урядами кількох країн, включаючи Преторію, з метою пом’якшення наслідків впровадження механізму транскордонного вуглецевого коригування.

Нагадаємо, що у травні поточного року Південна Африка повідомила Світову організацію торгівлі щодо запровадження захисного мита у 9% на імпорт гарячекатаного прокату з усіх країн терміном на 200 днів, починаючи з 28 червня 2024-го. Захід має на меті захистити місцеву промисловість від напливу імпорту. Країни, що розвиваються, будуть звільнені від мита.