2024-06-14

Уряд затвердив порядок здійснення моніторингу геологічного середовища

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення «Про затвердження Порядку здійснення моніторингу геологічного середовища» розробленого для забезпечення реалізації Закону України від 20 березня 2023 р. № 2973-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля». Документ визначає механізм організації та здійснення моніторингу геологічного середовища, який передбачає обмін інформацією між суб’єктами моніторингу в процесі його здійснення та забезпечення органів державної влади та місцевого самоврядування інформацією для прийняття управлінських рішень щодо стану збереження геологічного середовища.

«Об’єктами моніторингу геологічного середовища є мінерально-сировинна база, масиви підземних вод, екзогенні й ендогенні геологічні процеси, геохімічний стан ландшафтів, геофізичні поля, – інформує Голова Держгеонадр Роман Опімах. – Результати моніторингу дадуть можливість оцінити стан геологічного середовища в цілому на території країни та об’єктового рівня, а також допоможуть запобігти виникненню надзвичайної екологічної ситуації в геологічному середовищі чи знизити ризики її виникнення».

Відповідно до порядку здійснювати моніторинг будуть Держгеолслужба щодо підземних вод, проявів ендогенних та екзогенних геологічних процесів, геохімічного стану ландшафтів, а також геофізичних полів; Національна академія наук України в частині збору даних, вивчення та прогнозування проявів ендогенних геологічних процесів для проведення їх оцінки, аналізу та прогнозів; користувачі надр, зокрема шляхом подання до Держгеонадр даних у вигляді річних форм звітності (№№ 5-ГР, 6-ГР, 7-ГР).

Моніторинг геологічного середовища здійснюватиметься такими етапами: 

1. Збір, проведення аналізу та підготовка вихідних (базових) даних для формування фонових (базових) знань про об’єкт моніторингу.

2. Виконання спеціальних досліджень, зйомок, спостережень і обстежень компонентів геологічного середовища.

З. Обробка результатів спостережень, виявлення негативних факторів, вплив яких потребує здійснення контролю.

4. Геологічне картування території України для оцінки його стану та змін, що відбулися внаслідок провадження господарської діяльності та воєнних дій.

5. Проведення оцінки, аналізу та прогнозу запобігання впливу негативних процесів.

Дані й інформація, отримані під час здійснення моніторингу геологічного  середовища, є складовими автоматизованих інформаційних систем у сфері охорони та раціонального користування надрами. У разі введення режиму підвищеної готовності Міндовкілля приймає відповідне рішення та інформує Держгеонадра про можливі потреби щодо зміни частоти відбору та проведення аналізу проб навколо місця, де існує загроза виникнення надзвичайної ситуації геологічного середовища за наявності спостережної мережі. У разі виявлення перевищень або високого рівня імовірності перевищення показників інформацію передають до Міндовкілля для вжиття заходів щодо запобігання загрози виникнення надзвичайної екологічної ситуації в геологічному середовищі або зниження ризиків її виникнення.

Під час здійснення моніторингу можуть використовуватися відомості про дотримання умов спеціальних дозволів на користування надрами, планові та позапланові перевірки робіт на об’єктах надрокористування, а також інформація суб’єктів господарювання про будь-який вплив на геологічне середовище.

Інформація про походження даних і результати моніторингу зберігається в загальнодержавній екологічній автоматизованій інформаційно-аналітичній системі забезпечення прийняття управлінських рішень і доступу до екологічної інформації та її мережі.