2024-06-14

НАДПУ наполягає на мораторії на підвищення паливних акцизів

Про це йдеться на сайті Національної асоціації добувної промисловості України - НАДПУ. Так, 4 червня 2024 ВРУ прийняла за основу законопроект про підвищення акцизів на пальне (Nº11256-2). З 1 липня 2024 року акцизи на дизельне пальне виростуть на 27%, а на бензин на 14%. Натомість акциз на скраплений газ росте лише на 7%. З 1 липня 2024 року ставки акцизу будуть наступними: на бензин 242,60 євро за 1000 літрів, на дизельне пальне 177,60 євроза 1000 літрів, на скраплений газ 55,60 євро за 1000 літрів.

Це рішення, хоча й має на меті гармонізацію з нормами ЄС та збільшення доходів державного бюджету, може мати руйнівні наслідки для нашої економіки, йдеться у повідомленні НАДПУ: "Добувна галузь, як і аграрний сектор, сильно залежить від дизельного пального. Зростання цін на пальне призведедо збільшення витрат на виробництво і транспортування, що в кінцевому підсумку вплине на кінцевого споживача через підвищення цін на товари та послуги. Для малого та середнього бізнесу, що використовують генератори для виробництва електроенергії під час відключень, підвищення акцизів стане додатковим ударом. В умовах, коли багато українців вже опинилися за межею бідності, зростання цін може погіршити економічну ситуацію та соціальні настрої ще більше. А продовження пільгового режиму оподаткування скрапленого газу лише стимулює ріст його споживання. На жаль, за оцінками експертів, навіть на 3-му році повномасштабної війни до 20% LPG обхідними шляхами надходить до нас з росії. Крім росту доходу агресора, несправедлива пільга пригнічує українську нафтопереробку."

Зважаючи на це, владі доцільно встановити мораторій на підвищення акцизів на дизель і бензин на період воєнного стану, повідомляють в компанії. Це дозволить підтримати бізнес та уникнути додаткової інфляції. Натомість можна розглянути підвищення акцизу на скраплений газ до справедливого рівня, що допоможе збалансувати бюджет без додаткового тиску на економіку.