2015-07-10

Уряд залучив Інститут геологічних наук НАН до реформування Держгеонадр

Фахівці Інституту геологічних наук та інших профільних наукових геологічних організацій Національної академії наук України візьмуть участь у реформуванні Державної служби геології та надр України. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський.

Віце-прем’єр-міністр провів зустріч із директором Інституту геологічних наук НАН України, академіком Петром Гожиком, під час якої обговорювалися питання щодо шляхів відновлення геологічної галузі України.

Так, за результатами зустрічі досягнута домовленість щодо залучення Інституту геологічних наук та інших профільних наукових геологічних організацій Національної академії наук України до вирішення питань відновлення геологічної галузі, в тому числі до реформування Держгеонадра.

«Ми залучатимемо до управління Держгеонадрами та геологічними підприємствами досвідчених фахівців-геологів. І розраховуємо на співпрацю з науковцями щодо реформування цілої галузі», - зазначив Валерій Вощевський.

Також урядовець звернув увагу на необхідність проведення комплексного аудиту ресурсного потенціалу надр та потужностей видобутку корисних копалин.

У свою чергу, Петро Гожик відзначив високий ресурсний потенціал українських надр, що за умови раціонального використання може стати рушійною силою для виходу країни із економічної кризи.

Згідно із експертними оцінками, ця галузь забезпечує від 25 до 60 % річного ВВП України, до 48–50 % її промислового потенціалу, до 20 % трудових ресурсів, а також – значну частку (до 30–40 %) валютних надходжень.

Зокрема, Інститутом геологічних наук будуть підготовлені та надані Уряду пропозиції щодо перспективних напрямків пошуку та видобутку корисних копалин, зміцнення науково-експертного потенціалу галузі.

Окрему увагу на зустрічі було приділено найціннішому ресурсу надр – підземним водам.  Стратегічно важливим для держави є забезпечення населення питними підземними водами високої якості та їх охорона від забруднення, ризик якого зростає внаслідок масового несанкціонованого буріння приватними особами водопостачальних свердловин.