2021-07-23

Universal Hydrogen переробить понад 16 літаків під водневе паливо

Американський стартап Universal Hydrogen підписав меморандуми про наміри (MoU) з трьома авіакомпаніями. Документи передбачають переведення на екологічно безпечне водневе паливо понад 15 турбогвинтових літаків, які працюють на регіональних авіалініях.

Стартап розробляє спеціальні конверсійні набори, що використовують водневі модулі, які працюють за принципом багаторазових капсул для кавоварок.

Переробці підлягають турбогвинтові літаки De Havilland Canada DHC8-Q300. Universal Hydrogen вже працює над набором для переробки подібних регіональних лайнерів, замінюючи при цьому стандартні турбогвинтові гасові двигуни і паливні баки на пару 2-мегаватних електромоторів Magnix, великий енергетичний осередок і модульну паливну систему з великими водневими баками.

Після конверсії кількість посадочних місць зменшиться з 56 до 40. При цьому оновлені авіалайнери забезпечують екологічно безпечний політ на відстань до 740 км - такі характеристики задовольняють вимоги 75 % маршрутів, на яких літають Dash-8. Після вдосконалення технології цей показник зросте до 95 %.

MoU підписано з іспанською Air Nostrum (передбачена переробка 11 літаків), Ravn Alaska (5 літаків), а також з Icelandair Group (невідома кількість лайнерів). В рамках цих угод Universal Hydrogen також виступає постачальником водневих паливних елементів.