2021-07-23

Нафтогаз впроваджує новий підхід з резервуар-менеджменту щодо розробки топ-40 родовищ

Робота на родовищах Нафтогазу, що виснажені на понад 80-85 %, потребує впровадження обґрунтованого резервуар-менеджменту, який застосовується в першу чергу при розробці газових покладів, які залягають на значних глибинах і в щільних породах. Про це повідомляє ExPro, посилаючись на пресслужбу компанії. 

Обгрунтований резервуар-менеджмент - це система роботи, за якої до кожного родовища застосовують «індивідуальний підхід» за рахунок виокремлених команд спеціалістів, зусилля яких спрямовані на створення оптимальної програми розробки для окремого родовища. Проєктна команда з розробки родовища включає фахівців різних напрямків: геологів, резервуарників, петрофізиків, технологів. На чолі кожної такої команди – Лідер родовища (Field Leader).

В Нафтогазі відзначили, що під час провадження резервуарного менеджменту команди беруть до уваги не лише технічні, а й економічні показники кожного родовища. Мультифункціональні команди та щоденний аналіз всіх процесів дають змогу трансформувати управління родовищами. Мірилом ефективності тут буде не кількість операцій, а ефект що отримують у вигляді розвіданих запасів або додаткових кубічних метрів газу.