2021-07-14

UNCG проаналізували ділянки Держгеодастру в Чернівецькій, Одеській та Львівській областях

ГО "Українська природоохоронна група" (UNCG) проаналізувала ділянки, винесені Держгеокадастром на земельні торги на предмет виявлення особливо цінних природних територій. 

1. Висновки щодо Чернівецької області:

64 % (207 га) всього, що виставлено на торги, – природні луки та долини річок, що охороняються відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції. 
3 ділянки – території Смарагдової мережі. Загальна їх площа – 60 га. Тобто 29 % всіх природних територій, виставлених на торги, та 18 % всіх, що виставлені на Чернівеччині, – це смарагдові території.

2. Висновки щодо Одеської області:

30 % (1160 га) всього, що виставлено на торги, – природні степи та долини річок, що охороняються відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції. 
8 ділянок – території Смарагдової мережі. Загальна їх площа – 106 га. Тобто 9 % всіх природних територій, виставлених на торги, та 3 % всіх, що виставлені на Одещині – це смарагдові території.
1 ділянка площею 13 га є територією природно-заповідного фонду, входить до складу Ландшафтного заказника місцевого значення “Березівський” (5122583900:01:002:0272).

3. Висновки щодо Львівської області:

Майже 62 % (696 га) всього, що виставлено на торги, – природні луки та долини річок, що охороняються відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції. 
8 ділянок – території Смарагдової мережі. Загальна їх площа – 35 га. Тобто 5 % всіх природних територій, виставлених на торги, та 3 % всіх, що виставлені на Львівщині, – це смарагдові території.

Враховуючи підписання Президентом України, всупереч позиції природоохоронної громадськості та науковців, законопроекту №2194, який передає державні землі органам місцевого самоврядування, подальше рішення щодо майбутнього цих земельних ділянок залежить від громад. Утім, функції контролю за дотриманням земельного законодавства лишається за Держгеокадастром.