2017-04-03

«Укрнафта» змушена зупинити видобуток на Заводівському родовищі

ПАТ «Укрнафта» повідомляє про вимушене припинення робіт на Заводівському родовищі Львівської області. Видобуток зупинено у зв'язку з відмовою Державної служби геології і надр продовжити ліцензію на це родовище. Як повідомлялося, «Укрнафта» вчасно і в повному обсязі подала документи для продовження дії 9 спецдозволів.

Термін дії ліцензії на Заводівське родовище закінчився 31 березня. На 10 експлуатаційних свердловинах цього родовища річний видобуток становить 5,4 тис. т нафти і 1,9 млн м3 нафтового газу. У зв'язку з припиненням роботи компанія прогнозує втрату 67 млн грн. доходу від реалізації, втрати державного бюджету тільки від рентних платежів прогнозуються на рівні 20 млн грн. на рік. Крім того, витрати на консервацію свердловин становитимуть 10 млн грн., а робочі обслуговуючі свердловини залишаться без роботи.

Маврикій Калугін, Виконавчий віце-президент з видобутку і переробки ПАТ «Укрнафта»:

«Ми розчаровані рішенням Держгеонадр відмовити« Укрнафті »у продовженні ліцензії. Зупинка пов'язана не тільки з прямими фінансовими втратами. Після заглушки свердловин завжди є ризик, що при відновленні видобутку ми не зможемо повернутися на колишній рівень через закупорку привибійних зон свердловин».

У цьому році закінчується термін дії 9 ліцензій «Укрнафти», на яких видобувається приблизно 20% річного обсягу видобутку нафти. Йдеться про Анастасіївське, Рибальське, Артюхівське, Південно-Панасівське, Липоводолинське і Коржівське родовища в Сумській області, Козіївське і Качаловське ‒ в Харківській, Заводівське – у Львівській області. Компанія неодноразово повідомляла, що вжила всіх необхідних заходів із продовження цих дозволів, передавши регулятору необхідні документи вчасно і в повному обсязі. Однак Держгеонадра відмовляється продовжувати ліцензії, посилаючись на наявність податкового боргу «Укрнафти». Водночас служба ігнорує судове рішення, яке вступило у законну силу, відповідно до якого наявність податкового боргу не є законною підставою для відмови у видачі або продовженні ліцензії. На думку компанії, такі дії є незаконними, тому «Укрнафта» звернулася до суду для захисту своїх інтересів.

Довідково: структурні одиниці «Укрнафти», що працюють у Львівській області в 2016 році сплатили до бюджетів різних рівнів понад 480 млн грн.