2022-01-28

«Укрнафта» розвиває ефективне моделювання родовищ

Як повідомляється в ексклюзивному матеріалі ExPro, для ефективного застосування геологічного та гідродинамічного моделювання в інституті було створено Управління геології та розробки родовищ (УГРР), куди увійшли фахівці з різних профілів цифрового геологічного моделювання, а це сейсмічний, петрофізичний, геологічний, гідродинамічний та економічний напрямки. Загалом управління складається з 28 фахівців, які мають чималий досвід по кожному з направлень та працюють в тісній співпраці між собою для пошуку оптимальних рішень.

Основним завданням управління є розроблення довгострокових стратегічних планів підвищення вилучення вуглеводнів на основі цифрових моделей родовищ.

Яскравим прикладом реалізації такого підходу є розроблення довгострокової стратегії по Микуличинському родовищу. Тут для підвищення ефективності вилучення вуглеводнів, потрібно вирішити ряд комплексних питань, які пов’язані з технологією видобутку та транспортування продукції. Так завдяки моделюванню в управлінні знайшли шляхи підвищення добового видобутку вуглеводнів родовища втричі.

Микуличинське родовище стало прикладом ще одного ефекту від цілісного підходу до цифрового моделювання родовища, тобто виявлення в його будові шляхом комплексного аналізу даних в одному цифровому об’єкті тих особливостей будови, які не були відомі раніше, але які були потім підтверджені додатковими дослідженнями. Аналіз неузгодженості фактичних даних видобутку з результатами гідродинамічного моделювання, дозволили спрогнозувати наявність газової шапки в нафтовому покладі, в якому раніше вона не виділялась та запобігти втраті пластової енергії.

Наразі в УГРР вже створено цілісні моделі по семи пріоритетних родовищах та продовжується робота ще по п’яти. Після створення моделей пріоритетних геологічних об’єктів компанії, планують їх створення і по всіх наявних 85 родовищах які експлуатує ПАТ «Укрнафта».