2022-01-28

Найбільший монолітний камінь Улуру знаходиться в Австралії

Улуру, найбільший монолітний камінь у світі, розташовано в Північній території Австралії. На висоті 346 метрів (1135 футів) і протяжності близько 3,2 кілометра (2 милі) в довжину і ширину пісковик височіє над абсолютно рівною місцевістю. Улуру, що означає «велика галька», має велике духовне та культурне значення для племен аборигенів цього регіону. Про це пише LikeMe: https://www.likeme.pp.ua/sviashchennyj-uluru-a-vy-znaly-shcho-najbilshyj-monolitnyj-kamin-u-sviti-znakhodytsia-v-avstralii/. 

Моноліт утворився близько 500 мільйонів років тому, коли земні плити зміщувалися, і внаслідок розриву тиску утворилося гігантське скельне утворення. Порода однорідна, і в результаті на ній немає ґрунту. 

Однією з його найбільш цікавих особливостей є зміна кольору в залежності від того, як сонце відбивається від мінералів у скелі. Повний печер, каньйонів, тріщин, водних отворів та інших природних утворень, а також стародавніх наскельних малюнків і різьблення, Улуру та навколишній національний парк був доданий до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1987 році через його важливі природні цінності. У 1994 році його також додали до списку за його надзвичайну цінність як живий культурний ландшафт.