2009-06-16

Україна. Виявлено порушення у користуванні надрами

Порушення вимог природоохоронного законодавства зафіксовано інспекторами Держекоінспекції у Тернопільській області під час перевірки МП “Форма”, що у Теребовлянському районі. Це вже не перший випадок нехтування вимогами природоохоронного законодавства на даному підприємстві.

У ході попередніх перевірок було встановлено, що підприємство спеціалізується на видобуванні та переробці пісковику. Розробку родовища у с.Струсів Теребовлянського району МП “Форма” проводить на основі спеціального дозволу на користування надрами від 11.08.1997р. Однією з умов дозволу було передбачено, що до 01.01.1999р. підприємство зобов’язане затвердити запаси сировини у ДЗК України, однак не поспішало цього робити. У зв’язку з невиконанням умови дозволу, 26.12.2008р. Мінприроди анулювало його.

Раніше, 11.08.2008р., виявивши у ході перевірки порушення, Держекоінспекцією в області винесено рішення про тимчасову заборону експлуатації цеху по розпиловці каменю МП “Форма”. Перевіркою, проведеною 20.08.2008р., встановлено, що винесене рішення не виконується. При спробі держінспектора опломбувати обладнання, що функціонувало з порушенням вимог природоохоронного законодавства, його було не допущено на територію підприємства.

 За невиконання рішення про тимчасову заборону експлуатації керівника підприємства притягнуто до адмінвідповідальності, а матеріали перевірок направлені до прокуратури Тернопільської області. 

Повторну перевірку відповідності діяльності МП “Форма” вимогам природоохоронного законодавства проведено 09.04.2009р. на виконання звернень Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури та Управління Служби безпеки України у Тернопільській області.

У ході даної перевірки було зафіксовано факт розміщення на території підприємства готової продукції (150 м3 плитки пісковику та бутового каменю), що стало підтвердженням використання підприємством обладнання цеху по розпиловці каменю всупереч діючої заборони. Держінспетор провів опломбування чотирьох верстатів для порізки каменю.

12.06.2009р. перевіркою встановлено, що керівником МП “Форма” без відома ДЕІ в області зняті дві пломби зі станків, до повторного опломбування яких держінспектора не було допущено.

Про результати перевірок проінформовано Тернопільську міжрайонну природоохоронну прокуратуру та Управління Служби безпеки України у Тернопільській області для вжиття заходів у межах компетенції.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України