2009-05-04

Україна. У Донецьку затверджено ліміти на використання природних ресурсів

28 квітня 2009 року на сесійному засіданні Донецької обласної ради були затверджені рішення "Про внесення доповнень до рішення обласної ради від 14.09.2007 № 5/11-323" та "Про затвердження лімітів  на використання природних ресурсів в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення на 2009 рік".

Згідно зі статтею 23 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" регіональні ландшафтні парки (далі – РЛП) створюються, як правило, без вилучення земельних ділянок у їх власників або користувачів. Але в процесі функціонування виникла необхідність у вилученні  та наданні земельних ділянок адміністраціям парків для виконання  покладених завдань щодо збереження цінних природних комплексів, створення умов для ефективного туризму, відпочинку в природних умовах, проведення наукової та еколого-виховної роботи.

У рішеннях обласної ради про створення РЛП було визначено, що парки створюються без вилучення земельних ділянок, тому рішення обласної ради від 14.09.2007 № 5/11-323 "Про функціонування регіональних ландшафтних парків" доповнено новим пунктом  щодо можливості вилучення земельних ділянок для потреб РЛП у порядку, встановленому законодавством України.

Ліміти на використання природних ресурсів у 2009 році (сінокосіння, випасання худоби, рекреаційне використання території) були затверджені в межах регіональних ландшафтних парків "Донецькій кряж", "Меотида", заказника місцевого значення "Бесташ" та ботанічної пам'ятки природи місцевого значення "Балка Суха".

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України