2020-11-04

Україна щорічно імпортує калійні добрива на 350 млн. доларів

На сайті Національної асоціації добувної промисловості України з'явилася стаття про сучасний стан видобутку калійних добрив та українські перспективи на цьому динамічному та важливому ринку commodities. Нижче наводимо фрагмент статті: 

"Сьогодні Україна щорічно імпортує калійні добрива на суму близько 350 млн. доларів. Основними постачальниками продукції є Росія, Білорусь, Німеччина та Іспанія. Ключовими імпортерами мінеральних добрив є дві компанії: «Уралкалій» та «Білоруськалій». Їх сумарна частка на українському ринку складає близько 90%. За різним оцінками, цей об’єм могли б покрити і українські виробники. 

Найбільші поклади калійних та магнієвих солей на території України виявлені у Передкарпатському калієносному басейні (Стебницьке та Калуш-Голинське родовища). Вони належать до калуських верств стебницької і воротищенської світ неогену та залягають у вигляді пластоподібних і лінзоподібних тіл потужністю від 3 до 120 м. Вміст оксиду калію в них коливається від 9 до 21%. Значна частина цих запасів знаходиться на глибинах 600-700 м. З 1946 по 2004 роки лідером вітчизняної промисловості промисловості було ДГХП «Полімінерал», яке було закрито внаслідок екологічних проблем на двох рудниках. На даний момент підприємство законсервоване, а його відновлення потребує значних капіталовкладень та політичної волі з пошуку інвесторів. З урахуванням того, що за даними тієї ж Геологічної служби США на території України можуть знаходитися поклади в 4,3 млрд тонн. Потенційними інвесторами можуть виступити  великі агрохолдинги та  вітчизняні хімічні підприємства. Необхідно лише враховувати, що виробництво калію є типовим добувним процесом. І тому, щоб стимулювати видобуток цієї сировини  в Україні необхідно переглянути регуляторну політику, зокрема стосовно інтегрованих об’єктів надрокористування, гірничого відводу та адекватної оцінки запасів корисних копалин" 

У повному обсязі статтю можна прочитати на сайті за посиланням