2020-11-04

Легендарне алмазне родовище Argyle завершує видобуток

Rough & Polished пише, що після 37 років експлуатації і вичерпання промислових запасів легендарне австралійське родовище Argyle у віддаленому східному окрузі Кімберлі штату Західна Австралія відсвяткував свій останній день видобутку.

За словами Арно Сойрата, виконавчого директора підрозділу компанії Rio Tinto, що веде видобуток міді і алмазів, вплив родовища поширювався в багатьох сферах і на багатьох континентах. Рудне тіло родовища, єдина трубка, відома як АК1, було виявлено в жовтні 1979 року. Алювіальні роботи почалися в 1983 році, розробка відкритих кар'єрів почалася в 1985 році, а в 2013 році родовище стало повністю підземним. За цей час воно виробило понад 865 млн каратів алмазної сировини, ставши найбільшим в світі виробником кольорових алмазів і практично єдиним, хоча і дуже невеликим, але стабільним джерелом рідкісних рожевих алмазів. 

Працівники родовища, представники корінних народів Австралії та місцеві акціонери взяли участь у заході, який позначив офіційний перехід від діючої шахти до початку її закриття. Очікується, що процес закриття займе близько п'яти років, які знадобляться для виведення родовища з експлуатації, демонтажу обладнання і проведення реабілітації з подальшим періодом моніторингу. Argyle найматиме менше робочої сили після завершення видобутку і виробництва алмазів, продовжуючи вносити свій вклад в місцеву економіку.
Ендрю Вілсон, генеральний директор Argyle, в зв'язку з цим сказав: «Це історичний день для родовища Argyle і східного округу Кімберлі, що став великим джерелом гордості за цю унікальну австралійську історію успіху. Тепер почнеться нова глава, оскільки ми почнемо процес шанобливого закриття родовища і відновлення землі для передачі її корінним хранителям».