2017-11-07

Україна продовжує шукати нафту й газ на Чорноморському шельфі

“Єдине в Україні науково - дослідне судно “Пошуковець” вийде в рейс до кінця 2017 року. Держгеонадра разом із регіональним підприємством галузі відправлять судно втретє на виконання морських робіт, а саме на пошуки нафти та газу”  - про це повідомив т.в.о. Голови Державної служби геології та надр України Олег Кирилюк. 

Нещодавно наукова експедиція повернулась з рейсу науково-дослідного судна «Пошуковець». Судно вийшло в рейс для виконання  морських геолого-геохімічних робіт у західній частині перспективного Криловського прогину, в зоні структур, таких як: Продніпровська, З”їздівська, Дністровська та в північно-західному шельфі Чорного моря в Одеській області.

У період рейсу науковці виконали відбір проб придонної води і ґрунту на 314 станціях, які передані в лабораторію для визначення вмісту рідких вуглеводнів, типоморфних елементів. Результати аналізів стануть основою для геохімічного картування і прогнозного геохімічного моделювання на ділянці самої крупної геохімічної аномалії, де показники метану у 1000 разів перевищують фонові. Отримані дані вивчають спеціалісти Причорноморського державного регіонального  геологічного підприємства. 

Гендиректор підприємства Сергій Ошарін зазначив, що запуск цього судна втретє за 2017 рік – є значними кроками на шляху до енергонезалежності України. Адже за попередніми оцінками науковців, наймінімальніші цифри запасу газу становлять не менше 40 млрд. кубометрів на площі 7 тисяч метрів квадратних. 

За словами Олега Кирилюка, Чорне море за своїми геологічними покладами має багатий потенціал вуглеводнів різного прояву. Це і грязьові вулкани, газогідрати метану, зокрема, в Північно-західній частині тисячі газових факелів, які розташовані на дні.

“Розвідка попередніх років говорить про наявність джерел прісної води, добрива, є розсипи мінералів рідких металів (ільменіт, рутил, циркон, монацит). На дні Чорного та Азовського морів є навіть невеликі розсипи тонкого золота. Тому Україна повинна продовжувати геологорозвідку шельфу Чорного моря, що забезпечить успіх та економічне зростання країни", – розповів очільник Держгеонадр Олег Кирилюк 

Нагадаємо, науково-дослідне судно “Пошуковець” вже вдруге повернулось з пошукових робіт за останні два місяці. Вперше судно виходило у серпні на 10 днів, вдруге у жовтні на 19 днів, і до кінця поточного року планується втретє вихід судна на виконання морських робіт, а саме на пошуки нафти та газу.

Зазначимо, Державна служба геології та надр України продовжує сейсморозвідувальні і геохімічні роботи в межах Кілійсько-Зміїного і Криловського уступу. Ділянка геофізичних досліджень, на якій будуть продовжувати працювати науковці – 6770 км2. В адміністративному відношенні примикає до південної частини Одеської області.

Наразі Південний регіон країни найменш розвіданий, зокрема шельф Чорного моря освоєний лише на 4 відсотки.