2024-06-03

Україна може замістити російський та китайський експорт мінеральної сировини до ЄС

Національна Асоціація добувної промисловості України взяла участь у публічному діалозі “Як Україна може посилити стратегічну автономію ЄС? Економіка, регіональний розвиток та транскордонна співпраця”, організованому ГО EasyBusiness за підтримки Міжнародного Фонду “Відродження”. Захід відбувся 28 травня та зібрав представників уряду, місцевого самоврядування, експертів, аналітиків та бізнес-асоціацій з України та Центрально-Східної Європи. Під час заходу обговорювалися результати дослідження, яке проводилося EasyBusiness та фондом «Відродження» у рамках проєкту «Аналітична підтримка української євроінтеграції та інтеграції у ланцюги доданої вартості ЄС», щодо потенціалу України замінити російський і китайський експорт до ЄС у певних секторах. Зокрема, наголошувалося на труднощах ЄС із доступом до природного газу та критичної сировини через війну, що призвело до втрати 15% ВВП та інфляційної кризи.

Так, наприклад, згідно даних цього дослідження ЄС залежить від Китаю для забезпечення 98% своїх потреб у рідкоземельних металах, 97% постачання літію та 93% постачання магнію. За словами виконавчої директорки Асоціації добувної промисловості України Ксенії Оринчак, зараз дуже слушний момент, щоб якнайшвидше допрацювати україньске законодавство. Воно має відповідати європейським положенням для успішної співпраці з ЄС. Мова йде про законопроект №6227, який був внесений урядом до Верховної Ради в 2021 році і зараз готується до розгляду у Верховній Раді. «Ми маємо великий потенціал у видобуванні критичної сировини, яка є необхідною для високотехнологічних галузей ЄС. Зокрема, значні запаси титану та літію можуть стати основою для розвитку стратегічного партнерства між Україною та ЄС у цій сфері. Тому робота над законопроектом №6227 має бути прискорена і для виконання наших міжнародних і євроінтеграційних зобов’язань», – каже пані Оринчак. Адже 13 липня 2021 року між Україною та ЄС було укладено Меморандум про стратегічне сировинне партнерство, що передбачає створення як спільних підприємств з видобутку і переробки сировини, так і стійких ланцюгів її постачання до ЄС.

На території України зосереджені родовища 21-го рідкоземельного елементу, з переліку 30 речовин, що визначені Євросоюзом як «критична сировина» для виробництва пристроїв для розвитку «зеленої» енергетики, зокрема, акумуляторних батарей. «Законопроект 6227 направлений створити механізм дієвої державної підтримки добувному сектору країни та експорту мінеральної сировини, але він містить лише поняття «стратегічна сировина», в ньому відсутнє поняття «критична сировина», що є важливим для міжнародних партнерів та інвесторів, оскільки законодавство ЄС оперує поняттям саме «критична сировина». Це потрібно доробити», – зазначила пані директорка. Для України, яка для ЄС має статус стратегічного партнера зараз не має обмежень на експорт стратегічної мінеральної сировини. Це відкриває потенційні широкі можливості для нашого експорту і сталого розвитку добувної промисловості країни.