2024-06-03

ОПЕК+ працює над складною угодою про скорочення видобутку на 2024-2025 роки

ОПЕК+ працює над складною угодою, яку планується узгодити на зустрічі в неділю, яка дозволить групі продовжити деякі з глибоких скорочень видобутку нафти до 2025 року, повідомили вчора, 30 травня, три джерела, знайомі з дискусіями ОПЕК+.

Як пише Reuters, з кінця 2022 року ОПЕК+ зробила низку скорочень на тлі зростання видобутку в Сполучених Штатах та інших країнах, що не входять в організацію, а також занепокоєння щодо попиту, оскільки великі економіки борються з високими процентними ставками.

Організація країн-експортерів нафти на чолі з Саудівською Аравією та її союзники на чолі з росією, відомі як ОПЕК+, наразі скорочують видобуток загалом на 5,86 млн барелів на день (б/д), що дорівнює приблизно 5,7% світового попиту.

Скорочення включають 3,66 млн б/д членами ОПЕК+, які діють до кінця 2024 року, і 2,2 млн б/д, зроблені деякими членами, термін дії яких закінчується в кінці червня.

ОПЕК+ розпочне серію онлайн-зустрічей о 11:00 за Гринвічем у неділю.

Угода в неділю може включати продовження деяких або всіх скорочень на 3,66 млн б/д до 2025 року й деяких або всіх добровільних скорочень на 2,2 млн б/д на ІІІ або ІV квартал 2024 року, повідомили в четвер три джерела, знайомі з дискусіями.

Зі слів двох джерел, продовження окремих скорочень до 2025 року, ймовірно, залежатиме від узгодження ОПЕК+ даних про потужності нових окремих членів пізніше 2024 року.

ОПЕК+ намагається погодити нові потужності для видобутку нафти для своїх країн-членів до кінця 2024 року. Ця проблема створювала напруженість у минулому, оскільки цільовий обсяг видобутку кожної країни розраховується на основі умовної потужності.

«Ми очікуємо, що ОПЕК+ може оголосити в неділю рамки на 2025 рік і те, як поступово скасувати деякі скорочення», — сказала Амріта Сен, співзасновник аналітичного центру Energy Aspects.

Країни, які зробили добровільні скорочення, більші, ніж ті, що погоджені з ширшою групою, це Алжир, Ірак, Казахстан, Кувейт, Оман, росія, Саудівська Аравія й Об’єднані Арабські Емірати.

«Ми б не повністю виключали поворот сюжету — у формі глибшого розрізу — враховуючи схильність (міністра енергетики Саудівської Аравії) принца Абдулазіза (бін Салмана) до голлівудських поворотних кінцівок», — сказала Хеліма Крофт з RBC Capital Markets.

Принц Абдулазіз неодноразово заявляв, що йому подобається тримати ринок нафти в тонусі, і обіцяв покарати спекулянтів.

Зустріч ОПЕК+ може збігтися зі вторинним розміщенням акцій нафтового гіганта Aramco на біржі Саудівської Аравії в Ер-Ріяді – кульмінація багаторічних зусиль з продажу ще однієї частки однієї з найдорожчих компаній світу після того, як її рекордне IPO 2019 року залучило $29,4 млрд.