2024-06-03

Акціонери Hess підписали угоду про продаж Chevron за $53 млрд

Акціонери Hess у вівторок, 28 травня, схвалили запропоноване злиття з Chevron на $53 млрд, що прокладає шлях для нафтової компанії № 2 США до отримання призового активу й опори на конкуренцію Exxon Mobil.

Як повідомляє Reuters, це схвалення усуває одну перешкоду, але угода все ще потребує схвалення регулюючих органів і повинна зіткнутися з тривалою арбітражною боротьбою з Exxon і CNOOC.

Схвалення регуляторних органів може надійти наступного місяця, сказав Фредерік Баучер, аналітик ризикового арбітражу Susquehanna Financial Group, виходячи з часу, який знадобився Федеральній торговій комісії (FTC), щоб схвалити придбання Exxon компанії Pioneer Natural Resources на початку цього місяця.

Але найважливішим кроком для схвалення угоди, з його слів, є вирішення спору, поданого Exxon і CNOOC, стверджуючи, що вони мають право першої відмови від будь-якого продажу активів Hess у Гаяні.

Для схвалення угоди була потрібна більшість із 308 млн акцій Hess, що голосували за угоду. Результати були попередніми, і компанія не відразу надала підрахунок голосів.

Голосування є перемогою генерального директора Джона Гесса, який поставив на карту свою репутацію й майбутнє компанії, заснованої його батьком.

Результат припиняє претензії деяких акціонерів, які хотіли отримати додаткову компенсацію за затримку закриття продажу. Арбітраж Exxon може перенести закриття угоди на 2025 рік.

«Ми дуже раді, що більшість наших акціонерів визнають переконливу цінність цієї стратегічної транзакції, і з нетерпінням чекаємо успішного завершення нашого злиття з Chevron», — сказав генеральний директор Джон Гесс.

Акції Hess і Chevron зросли на результатах. Ціни Hess трохи піднялися – до $152,05, а Chevron піднялися менш ніж на 1%, до $159,04.

«Якщо Chevron виграє арбітраж у Exxon або досягне мирової угоди, угода відбудеться», — сказав Марк Келлі, аналітик фінансової компанії MKP Advisors.

Голосування «за» має величезні наслідки для обох компаній. Придбання прибуткових нафтових родовищ у Гаяні у компанії Hess дасть Chevron можливість пом’якшити геополітичні ризики, пов’язані з проєктом TengizChevroil у Казахстані, який в основному транспортує нафту через росію до порту на Чорному морі.

Крім того, це придбання може врівноважити перевитрати коштів, які спостерігаються у проєктах Chevron зі скрапленого природного газу (СПГ) в Австралії, на які вплинули трудові й експлуатаційні проблеми.

Придбання холдингу Hess у Гайані заповнить запаси нафти й газу Chevron і забезпечить новий шлях для зростання виробництва, окрім існуючих операцій у США й Центральній Азії, сказав Аллен Гуд, аналітик інвестиційної компанії Morningstar.

Акціонери Hess будуть володіти майже 15% значно більшої Chevron і отримають доступ до її дивідендів, які в чотири рази перевищують дивіденди Hess.

Підпис акціонерів також зміцнює позиції компаній у будь-яких перемовинах з Exxon. Хоча Exxon не висловила жодного інтересу до участі в торгах за Hess у цілому, вона не виключає потенційної пропозиції щодо активів Hess у Гаяні.

«Це добре, що Chevron подолав цю перешкоду, враховуючи галас про невизначеність арбітражу в Гаяні, — сказав Гуд. — Однак я не думаю, що це вплине на результат позову Exxon».

Chevron очікує, що найближчими тижнями завершиться процес регулювання FTC, сказав представник організації.

«Ми впевнені, що наша позиція щодо переважного права буде підтверджена в арбітражі», — заявили в компанії.

Exxon управляє всім виробництвом у Гаяні з 45% акцій гігантського Stabroek Block. CNOOC володіє ще 25% спільного підприємства. Обидва вимагають права першої відмови від будь-якого продажу Hess своїх 30% акцій.

Проксі-фірма Institutional Shareholder Services рекомендувала акціонерам голосувати за те, щоб утриматися, і закликала Гесса запропонувати акціонерам стимул через затримку угоди.

Джон Гесс провів останній місяць, лобіюючи інтереси великих акціонерів , щоб заручитися підтримкою злиття. Зі слів обізнаних джерел, він особисто відвідав або подзвонив у понад 30 фірм.