2007-12-26

Україна. КП «Південукргеологія» відсвяткувало 60-річний ювілей

20 грудня 2007 року казенне підприємство «Південукргеологія» відсвяткувало 60-річний ювілей своєї діяльності. З нагоди ювілейної дати в приміщенні Дніпропетровського театру ім. Горького відбулися урочисті збори за участю колективу «Південукргеології» та численних гостей свята.

До дня ювілею підприємство підготувало також своєрідний літопис розвитку й становлення «Південукргеології» - документально-художнє видання «Розвідники надр. 60 років КП «Південукргеологія», де зосереджено інформацію, фотоматеріали та спогади ветеранів про заснування, функціонування й стрімкий злет підприємства, його звитяжні сторінки в розбудові мінерально-сировинної бази країни та перспективні плани на майбутнє.

Для довідки
КП «Південукргеологія» утворене 1947 року на базі тресту «Укргеологорозвідка». Свою сучасну назву отримало 1998 року на підставі постанови КМУ №987 від 30.06.1999 року і наказу Держкомгеології України №106 від 28.07.1998 року.

Сьогодні – це одне з найбільших підприємств геологічної галузі України, територія діяльності якого охоплює шість адміністративних областей: Дніпропетровську, Запорізьку, Харківську, Сумську, Полтавську і частково Донецьку. Підприємство налічує 16 підрозділів, що забезпечують успішне виконання геологорозвідувальних робіт.

За часи існування фахівці підприємства «Південукргеологія» відкрили 1250 родовищ кам`яного та бурого вугілля, заліза, марганцю, розсипних титанцирконієвих руд, кольорових, рідкісних і рідкісноземельних металів, гірничо-хімічної та агрохімічної сировини, будівельних, облицювальних, абразивних матеріалів, напівкоштовного каміння, а також підземних питних та мінеральних вод.

Нині відповідно до Концепції розвитку вітчизняної мінерально-сировинної бази країни КП «Південукргеологія» спрямовує зусилля на виконання регіональних геологічних зйомок масштабу 1:200 000 та 1:50 000, пошуки та розвідку стратегічно важливих і гостродефіцитних видів сировини – молібдену, вольфраму, свинцю, золота, срібла, фосфоритів, тальк-магнезитів, форстеритів, флюсової сировини.

Продуктивний горизонт