2007-12-26

Україна. ЦК профспілки відстоює необхідність зняття оподаткування з польового забезпечення геологів

Пленум ЦК профспілки працівників геології, геодезії та картографії України, що відбувся 14 грудня поточного року, прийняв звернення до голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка, в якому просить ініціювати внесення змін до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 року №889-ІV в частині доповнення п.4.3 ст. 4 щодо зарахування компенсації за роботу в польових умовах до доходів, що не включаються до складу загальномісячного або річного оподаткованого доходу.

Нині, – пояснюється у зверненні пленуму ЦК галузевої профспілки, – польове забезпечення геологів трактується не як «компенсація», а як «надбавка» до тарифних ставок та посадових окладів, розмір якої визначається колективними договорами підприємств від розміру витрат на відрядження. Оскільки ж згідно з галузевими угодами і колективними договорами підприємств геології, геодезії та картографії на сьогоднішній день розмір польвого забезпечення становить 60-70% від розміру добових на відрядження, тобто 15-17,5 грн, прохарчуватися за такі кошти, орендувати житло та відновити робочу силу не видається можливим і без стягування 15% податку. Розуміючи це, ДПА обіцяла листом від 09.09.2006 року №10109//17-0716, 16874/7/17-0717 за умови визначення в колективному договорі, трудовому договорі (контракті) службових поїздок працівників, робота яких проходить в дорозі або має роз`їздний характер, як відряджень, не розглядати польове забезпечення як об`єкт оподаткування податком з доходів фізичних осіб.

Однак, – зауважують учасники пленуму, – така пропозиція не є прийнятною, оскільки відрядження не входить у польовий стаж, що дає право на пільгове пенсійне забезпечення за вислугою років.

«Законодавча невизначеність поняття «польове забезпечення», уведення на нього податку з доходів фізичних осіб, прирівняння його до службових відряджень викликає справедливі обурення й нарікання з боку трудових колективів, спричиняє численні звернення до ЦК профспілки, державних, податкових органів усіх рівнів на місцях.

Підтримуючи вимоги трудових колективів, звертаємося до Вас як до суб`єкта законодавчої ініціативи щодо відновлення історичної справедливості, остаточного вирішення проблеми польового забезпечення шляхом ініціювання внесення змін до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 року №889-ІV в частині доповнення п.4.3 ст. 4 стосовно зарахування компенсації за роботу в польових умовах до доходів, що не включаються до складу загальномісячного або річного оподаткованого доходу», – говориться у зверненні учасників пленуму ЦК профспілки працівників геології, геодезії та картографії України до голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка.

Продуктивний горизонт