2010-10-14

Україна. «Геологічне картування території України та підготовка до видання Держгеолкарти-200. Сучасний стан та перспективи розвитку регіональних геологічних досліджень в Україні»

 З 13 по 18 вересня 2010 року у смт Миколаївка (АР Крим) на базі пансіонату «Изумруд» проходила V науково-виробнича нарада геологів-зйомщиків України «Геологічне картування території України та підготовка до видання Держгеолкарти-200. Сучасний стан та перспективи розвитку регіональних геологічних досліджень в Україні».

За словами заступника голови оргкомітету наради, начальника відділу регіональних геологічних та геофізичних досліджень і наукового супроводу геологорозвідувальних робіт Держгеолслужби Михайла Гейченка, інформативність карт останніми роками підвищилась, впроваджено нові методи геологічних досліджень і обробки матеріалів, стали більш міцними зв’язки з негалузевими закладами й установами (Міносвіти, НАНУ…). Щодо Держгеолкарти-200, то за роки створення вона отримала схвальні оцінки з боку користувачів різних відомств та зарубіжних фахівців. А оскільки програма створення Держгеолкарти-200 наближається до завершення, то на черзі постає новий етап геологічних досліджень – складання Геолкарти-50. На думку М. Гейченка, ці напрями повинні стати провідними у геологічному вивченні України в найближчі роки.

Учасники наради висловились за необхідність забезпечити ґрунтовну підготовку до нового етапу картографування і вивчення геологічної будови України, обов’язково враховуючи при цьому недоліки і проблемні питання, які не були вирішені у процесі ГДП-200 і створення Держгеолскарти-200. Провідній науковій установі – УкрДГРІ – рекомендовано розробити програму заходів, що забезпечать перехід до наступного етапу регіонального вивчення території України – робіт зі складання та підготовки до видання Геолкарти-50, а також розробити пропозиції до складу комплекту Геолкарти-50.

Державна геологічна служба України