2010-10-14

Україна. Відбулась XIV сесія Міжурядової ради (Міжурядрада) з розвідки, використання та охорони надр

З 27 вересня по 3 жовтня 2010 року у м. Геленджик на базі Федерального державного унітарного геологічного підприємства «Южморгеологія» проходила XIV сесія Міжурядової ради (Міжурядрада) з розвідки, використання та охорони надр.

49 учасників з восьми країн СНД представляли геологічні служби своїх країн – Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизької республіки, Росії, Таджикистану, України, Узбекистану. До складу української делегації увійшли заступники міністра довкілля Сергій Гошовський (керівник делегації) та Дмитро Мормуль, голова Держгеолслужби Анатолій Безух, заступник голови Держгеолслужби Дмитро Гурський, заступник начальника управління геології нафти, газу рудних і нерудних корисних копалин ДГС Михайло Гейченко, керівники та представники галузевих підприємств та установ.

Згідно з програмою українська сторона співдоповідала з керівниками інших делегацій про результати роботи геологічних служб держав – учасниць СНД у 2009 – 2010 рр. з виконання рішень ХІІІ сесії Міжурядради та міжсесійного засідання, що відбулося в Києві у червні 2010 р. Окремо М. Гейченко звітував про результати науково-практичної конференції «Стратиграфія, геохронологія і кореляція ранньодокембрійських породних комплексів фундаменту Східно-Європейської платформи», яка проходила в Києві у рамках міжсесійного засідання Міжурядради.

Також українська делегація взяла участь у пленарних засіданнях Міжурядради, робочих нарадах з виконання спільних проектів, а саме «Складання геологічної карти дна Азовського моря масштабу 1:200 000» та «Геофізична модель трансрегіонального Сарматсько-Туранського лінеаменту у світлі нових даних», а також у геологічних екскурсіях.

Під час робочих зустрічей і консультацій з учасниками сесії інших країн обговорювалися стан виконання інших спільних проектів та рішень попередніх сесій, у тому числі «Перспективного плану спільних робіт (2011-2015 рр.)», а також перспективи розвитку подальшого співробітництва.

Потім на керівника Федерального агентства з надрокористування Анатолія Лєдовскіх було покладено координацію роботи Міжурядради на черговий термін та обрано Секретаріат, до складу якого від України увійшов М. Гейченко. Наступну сесію Міжурядради було вирішено провести у Киргизькій республіці у вересні 2011 р. та присвятити 20-річчю СНД.

За словами голови Держгеолслужби А. Безуха, робота геологічних служб країн СНД у такому режимі, як Міжурядрада, є правильною і необхідною, оскільки це «можливість обмінюватися досвідом, обговорювати загальні проблеми і досягнення та реалізувати спільні проекти, адже геологія, як відомо, кордонів не має».

Довідка: Міжурядову раду (російською – «Межправсовет») з розвідки, використання та охорони надр створено у квітні 1998 року з метою розвитку співробітництва у сфері вивчення, розвідки, використання й охорони надр у рамках Співдружності Незалежних Держав.

Основне призначення Міжурядової ради полягає у здійсненні цілей і завдань Угоди про співробітництво в галузі вивчення, розвідки й використання мінерально-сировинних ресурсів та Гірничої хартії держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав (підписаної від імені Кабінету Міністрів України 27 березня 1997 року), у тому числі шляхом узгоджених дій між країнами-учасницями.

Членами Міжурядової ради з розвідки, використання та охорони надр є керівники геологічних служб країн СНД. Результати діяльності Міжурядової ради щорічно розглядаються на сесіях, що проводяться на ротаційній основі в одній із держав-учасниць.

Державна геологічна служба України