2021-04-09

У РФ відзначили погіршення якості російської нафти

Не зважаючи на зазначену стабілізацію показників сірчистості і щільності в 2020 році, проблема поступового погіршення якості нафти має характер стійкої тенденції.

На окремих НПЗ в європейській частині Росії в останні роки спостерігається істотне і послідовне погіршення якості нафти, що призводить до зниження обсягу виходу світлих нафтопродуктів і почастішання заміни обладнання і, як наслідок, до упущеної вигоди переробних підприємств, йдеться в документі.

У той же час відзначається, що очікуване в найближчі роки збільшення частки нафти, що видобувається на нових родовищах з низьким вмістом сірки, може привести до стабілізації середньозваженого рівня вмісту сірки в нафті, що поставляється в трубопровідну систему «Транснефть» в західному напрямку, за умови, що основний обсяг нового видобутку малосірчаної нафти буде транспортуватися через зазначену систему в західному напрямку.

«Таким чином, доцільним є прийняття комплексних заходів, що поєднують різні підходи до вирішення зазначеної проблеми, і які враховують необхідність дотримання балансу інтересів всіх учасників нафтової галузі», - відзначають творці проєкту Генсхеми.