2021-04-09

Родовище Кашаган опинилося під загрозою через обміління Каспійського моря

У зв'язку з падінням рівня Каспійського моря і його обмілінням в районі розташування морських об'єктів родовища Кашаган в казахстанському секторі Каспійського моря оператор родовища North Caspian Operating Company (NCOC) розробив проєкт морських судноплавних каналів, необхідних для безпечної експлуатації родовища. Про це передає Enkorr. 

Ситуація, що склалася, призвела до обмеження використання морських транспортних засобів і створила загрозу безпечної експлуатації морських виробничих об'єктів. NCOC побоюється, що це може призвести до повної зупинки одного з найбільших родовищ Казахстану. Щоб уникнути таких наслідків було розроблено проєкт судноплавних каналів. На сьогодні, вважає NCOC, таке рішення є єдино можливим з усіх розглянутих альтернатив в короткостроковій перспективі.

Реалізація проєкту забезпечить безпечну евакуацію персоналу в разі надзвичайних ситуацій, безперебійну роботу морських об'єктів і проведення планово-попереджувальних робіт на морі в 2022 році. 

Проєкт розроблено відповідно до вимог будівельних і екологічних норм законодавства. Він отримав позитивні висновки від незалежного експерта і науково-дослідного центру в галузі рибного господарства (іхтіології). Він був також узгоджений державною екологічною експертизою. NCOC запевнила, що під час реалізації цього проєкту будуть використані найкращі доступні технології.