2021-04-09

Харківський ОАС вирішив справу щодо Малоперещепинського родовища

Харківський окружний адміністративний суд розглянув справу за позовом Державної служби геології та надр України до АТ «Укрзалізниця», в якому Служба просила суд припинити право користування надрами шляхом анулювання спецдозволу №2928 від 28.02.2003 на видобування пісків, придатних для використання в локомотивних депо та в якості будівельних пісків (Малоперещепинське родовище Собківської ділянки).

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що АТ «Укрзалізниця» порушило законодавство в сфері надрокористування (ст. 26 Кодексу України про надра), не усунуло ряд порушень припису №48 від 08.09.2015.

АТ «Укрзалізниця» заперечувало проти задоволення позовних вимог, зазначивши, що спецдозвіл був виданий позивачем 28.02.2003 строком на п`ятнадцять років. Відповідно, кінцевим терміном його дії є 28.02.2018, що вказує на об`єктивні причини припинення права користування надрами, та виключає підстави для його анулювання в судовому порядку. Закінчення строку дії спецдозволу підтверджено у судовому порядку.

Таким чином, закінчення встановленого строку користування надрами та використання надр не для тієї мети, для якої їх було надано, порушення інших вимог спецдозволу - є двома самостійними підставами припинення користування надрами та вони не можуть бути одночасно застосовані до відповідача.

У результаті розгляду справи, Харківський ОАС вирішив залишити без задоволення адміністративний позов Державної служби геології та надр України до АТ «Укрзалізниця» про зобов`язання вчинити певні дії.