2020-02-27

У Мінекоенерго презентували проект Єдиної екологічної платформи

Одним з пріоритетних завдань Уряду України є підвищення дієвої комунікації між державою та суспільством, тому  26 лютого  Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель,  заступник Міністра  енергетики та захисту довкілля Володимир Головатенко та виконавчий директор Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Дорогань презентували проект  Єдиної екологічної платформи, яка дозволить якісно, доступно та прозоро отримувати доступ до інформації про природні ресурси. 

Платформа буде складатися з 4 модулів: е - надрокористування; е -лісова галузь; е - водна галузь,  е - рибна галузь та 7 блоків: відкритий доступ до ресурсів, е - послуги, е - звітування; е - простежуваність; екологічний моніторинг; екологічне інспектування та feedback window.

“На цей час інформація про природні ресурси є закритою або обмеженою, що створює високі корупційні ризики при наданні права на користування природними ресурсами та надрами та робить неможливою або не привабливою для інвесторів відповідну господарську діяльність. Тому дохід для держави від надання у користування обмежених природних ресурсів здебільшого є незначним, а відсутність системного обліку та контролю за користуванням природними ресурсами, які належать народу України,  призводить до випадків  їх незаконного використання. Так збитки держави від незаконних рубок лісових насаджень за 5 років склали близько 1 млрд гривень. Водночас збитки від незаконного рибальства  та тіньового обігу аквакультурних водних біоресурсів – понад 1 млрд гривень щорічно. Крім того,  у процесі оформлення дозволів та інших документів утворюється великий «паперовий багаж». Наприклад, паспорти водних об’єктів укладаються в паперовому вигляді, а весь архів складає близько 2 тонн паперу. Це абсолютно неефективно.  Багатьма з матеріалів в архівах неможливо користуватися, вони застарілі і на них навіть неможливо побачити інформацію. Є кілька рішень Уряду про те, що інформація про користування надрами повинна бути максимально зручною та прозорою, і надалі доступ до природних ресурсів буде реалізовуватись лише через відкриті аукціони. Зараз ми працюємо над тим, щоб оцифрувати дані, і кожен, хто користується гаджетами або будь-яким цифровим інтерфейсом, може стати учасником  процесу і користувачем сервісів, які надає держава для своїх громадян”, — прокоментував інновацію Олексій Оржель.

Заступник Міністра Володимир Головатенко пояснив основні принципи роботи платформи: “Зараз доступ до спільних обмежених ресурсів у переважній більшості випадків є дискреційним, а  за допомогою єдиного ресурсу  кожен громадянин України матиме можливість отримати інформацію про спільні обмежені ресурси, їх використання; ознайомитись з відкритими реєстрами по кожному з напрямків; через «єдиний кабінет» обрати на публічній електронній карті об’єкт, який бажає взяти у користування, та одразу подати заявку на оформлення дозвільних документів або проведення аукціону; отримати дані екологічного моніторингу; відслідковувати роботу Держекоінспекції; оперативно реагувати на інформацію про легальність використання природних ресурсів; передавати матеріали до природоохоронних органів для виїзду на місце здійснення незаконного використання природних ресурсів та перевірки встановлених фактів; надавати відповіді на запити, отримувати, обробляти, використовувати та зберігати інформацію, надану громадянам”.

Сервіс подання електронних документів для суб’єктів господарювання  підвищить рівень комфорту користувачів та дозволить в режимі 24/7 обрати об’єкт, подати заявку на оформлення дозвільних документів або проведення аукціону; взяти участь в аукціоні за право доступу до природного ресурсу; відстежувати етапи отримання права на користування природним ресурсом та інше.

Процедуру подання документів на користування природними ресурсами можна буде зробити в один клік замість необхідності багаторазового звернення до регулятора. Крім того, Єдина екологічна платформа дозволить суб’єктам господарювання не тільки позбутися великого «паперового багажу», а й заощадити значні матеріальні, фінансові та часові ресурси.

Концепт політики, яким передбачається створення платформи, розроблений  Мінекоенерго за участі експертів Офісу ефективного регулювання BRDO.

“Україна дуже багата на природні ресурси, які кожен день дуже активно використовуються. Як має відбуватися використання цих природних ресурсів з погляду взаємовідносин з державою. Є два основних критерії: зручність та справедливість. Ця платформа допомагає з обома критеріями. Якщо починати зі зручності, завдяки платформі не треба носити стоси паперів, витрачати час та кошти, щоб отримувати послуги — усе відбуватиметься онлайн. Щодо справедливості — ми матимемо можливість прозоро відстежувати, наскільки справедливо та активно ресурси використовуються підприємцями. Створення платформи має бути зручним для доброчесних користувачів та незручним для недоброчесних”,  — прокоментував майбутню співпрацю виконавчий директор Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Дорогань.

Створення Єдиної екологічної платформи – це ще один крок, який наблизить нашу країну до загальносвітових тенденцій.

Деякі модулі платформи доступні користувачам уже зараз. Повноцінну роботу ресурс розпочне  наприкінці цього року.