2024-08-06

У Лівії обмежили видобуток на найбільшому нафтовому родовищі

У Лівії на найбільшому в країні родовищі Sharara 4 серпня частково зупинили видобуток нафти через несанкціоноване проникнення. Максимальна продуктивність Sharara становить 320 тис. барелів на добу (б/д), повідомляють ЗМІ.

За даними S&P Global Commodity Insights, наразі втрати виробництва варіюються на рівні 28-70 тис. б/д.

Sharara є спільним проєктом NOC, французької TotalEnergies, іспанської Repsol, австрійської OMV та норвезької Equinor.

Лівія контролює найбільші в Африці запаси нафти, що оцінюються в 48 млрд бар., і має амбітні плани збільшення видобутку в середньостроковій перспективі. На початку 2024 року голова NOC Фархат Бенгдара заявив про плани збільшити видобуток до 2 млн б/д протягом наступних п'яти років. Однак політичні хвилювання й труднощі із залученням фінансування загрожують цій програмі. Протести, які порушують експорт нафти й газу, стали звичайним явищем у Лівії після повстання проти Муаммара Каддафі 2011 року.

Відносна політична стабільність останнім часом дозволила утримувати видобуток нафти в Лівії на рівні близько 1,27 млн ​​б/д, що значно нижче за 1,6 млн б/д — показника, який був до повалення колишнього режиму.

Лівійська нафта, як правило, легка, з низьким вмістом сірки, дає велику кількість середніх дистилятів і бензину, що робить її популярною у Середземномор'ї й північно-західній Європі.