2024-08-06

Індія шукає нафту на шельфі за межами економічної зони

Індія готується розширити видобуток нафти й газу до континентального шельфу. Про це повідомляє газета The Times of India із посиланням на джерела.

Уряд розробляє план, згідно з яким державні геологорозвідувальні компанії ONGC та Oil India Ltd проведуть сейсмічну розвідку за межами виняткової економічної зони (ІЕЗ) біля східного й західного узбережжя.

Цей план можна розглядати як крок зі зміцнення позицій Індії у суперечці про межі шельфу ECS. Останнім часом китайські дослідні судна стали частіше з'являтися в індійських водах, і проведення сейсмічної розвідки допоможе Індії підтвердити свої права на ділянку шельфу поза ІЕЗ.

Згідно з Конвенцією Організації Об'єднаних Націй з морського права (ЮНКЛОС III), ІЕЗ прибережних держав може простягатися на 200 морських миль від вихідних ліній, які використовуються для визначення ширини територіального моря. Також згідно із цим законом, континентальний шельф може простягатися на відстань до 350 морських миль від базової лінії.

У рамках плану робіт передбачається отримати 2D-сейсмічні дані високої роздільної здатності протягом 30 тис. лінійних км за два роки.