2024-08-06

Суд повернув Укрнафтобурінню дозвіл на Сахалінське родовище

У вівторок, 06.08.2024 Шостий апеляційний адміністративний суд скасував анулювання спецдозволу ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» на видобування вуглеводнів Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища.

Повідомляє NADRA.INFO із зали суду (див. відеозапис проголошення рішення).

«Заяву ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» про перегляд за нововиявленими обставинами постанови ШААС від 28.11.2023 – задовольнити. Постанову ШААС від 28.11.2023 – скасувати. Апеляційну скаргу Державної служби геології та надр України – задовольнити частково. Ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 09.08.2023 – скасувати. Заяву Держгеонадр про поворот виконання судового рішення у справі №2а7778/09/2670 – залишити без розгляду. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Держгеонадр на користь ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» витрати, повʼязані зі сплатою судового збору… . Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду…», – йдеться у постанові суду, вступну та резолютивну частини якої щойно було оголошено.

Крім цього, у даній справі винесена окрема ухвала щодо Держгеонадр, яка буде адресована на адресу Державного бюро розслідувань і Служби безпеки України, а також Офісу Генерального прокурора. Про деталі цієї ухвали ми повідомимо, щойно її буде оприлюднено в реєстрі судових рішень.

Нововиявленою обставиною, яка дозволила переглянути рішення про анулювання спецдозволу на Сахалінське родовище, став зміст відповіді ДБР на офіційний запит ІА NADRA.INFO, з якої випливало, що ДБР не просили Держгеонадра ініціювати анулювання спецдозволу Укрнафтобуріння (раніше, в Службі пояснили, що пішли до суду після листа Бюро).

Нагадаємо, скасованою сьогодні постановою ШААС від 28.11.2023 було задоволено заяву Держгеонадр про поворот виконання судового рішення і анулювання спеціального дозволу Укрнафтобуріння на Сахалінське НГКР. Компанія припинила видобування газу 01.12.2024.

В Держгеонадрах пояснювали, що пішли анулювати спецдозвіл через лист від ДБР (щодо виконання постанови Верховного Суд від 26.11.2019). В ДБР заявляли, що не просили Держгеонадра анулювати спецдозвіл Укрнафтобуріння. В Укрнафтобурінні намагалися добитися перегляду цього рішення і заявляли про значні втрати держави від зупинки видобування. Зрештою, звернулися до суду із заявою про перегляд постанови від 28.11.2023 «за нововиявленими обставинами».

«Можемо сміливо казати, що держава [від анулювання спецдозволу Укрнафтобуріння] недоотримала 9 млрд грн», – розповідав Голова правління Укрнафтобуріння Олег Мальчик в інтервʼю для читачів NADRA.INFO.

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» перебуває в управлінні ПАТ «Укрнафта». Приватний акціонер Укрнафтобуріння заявляв про незаконне відчуження його активів (на сьогодні на офіційному сайті компанії оригінал цієї заяви недоступний).