2020-12-22

Sundance вимагає компенсації в $ 8,8 млрд за проєкт видобутку залізної руди в Конго

Як повідомляє агентство Reuters, австралійська гірничодобувна компанія Sundance Resources повідомила в понеділок, що ініціювала арбітражний процес проти Республіки Конго про відшкодування в розмірі $ 8,76 млрд., після того, як уряд відкликав свій дозвіл на проєкт з видобутку залізної руди Nabeba.

Дозвіл на Nabeba є частиною флагманського проєкту Санденс Mbalam-Nabeba, який знаходиться на кордоні Конго і Камеруну. Видобуток залізної руди ще не розпочався. Наказ президента Сассу-Нгессо, опублікований 17 грудня в офіційній газеті Конго, підтвердив, що дозвіл було відкликано через «тривалу недостатність експлуатації, що явно суперечить потенційній можливості родовища» і невиплати роялті.

Іншим наказом президента дозвіл було надано компанії Sangha Mining Development Sasu зі штаб-квартирою в конголезькому місті Пуент-Нуар. Незрозуміло поки, кому належить Sangha Mining.

Представник Sundance не зміг негайно відповісти на звинувачення уряду, але компанія заявила, що офіційно ініціювала арбітражний процес 15 грудня.