2021-05-27

Суд Нідерландів наказав Shell прискорити декарбонізацію

Компанія Shell має скоротити викиди вуглекислого газу на 45 % до 2030 року в порівнянні з рівнем 2019 року, свідчить вердикт судді Лариси Алвін з нідерландської Гааги за прецедентним позовом екологічної організації «Друзі Землі» і її прихильників.

Суд підтримав позицію позивачів, які стверджували, що Shell, забруднюючи навколишнє середовище, порушує права людини, і визнав кліматичну політику компанії неконкретною і недостатньою. Тепер Shell доведеться значно прискорити заплановані скорочення викидів парникових газів - передбачалося, що до 2030 року вони знизяться лише на 20 % до рівня 2016 року. Власне, цього і домагалися екологи, вимагаючи від компанії переглянути свою стратегію в сфері боротьби зі змінами клімату.

Розгляд позову «Друзів Землі» тривав рівно два роки, і тепер активісти стверджують, що домоглися історичної перемоги. За твердженням керівника «Друзів Землі» в Нідерландах Дональда Полсена, це перший випадок, коли суд ухвалив, що великий забруднювач повинен скоротити свої викиди, хоча Shell ще може оскаржити вердикт.