2021-05-27

Найдешевший електромобіль світу може з'явитися в Європі

Найкомпактніший і дешевий електричний сітікар концерну General Motors під назвою Hongguang Mini EV викликав справжній фурор на китайському ринку. Незабаром його продажі (але вже під іншим ім'ям) можуть початися в Європі.

На континенті клон Hongguang Mini EV, який отримав назву FreZe Nikrob EV, буде представлений латвійською компанією Dartz Motorz ​​і литовською фірмою Nikrob UAB. Очікується, що його вартість на європейських ринках складе близько € 10 тис. У Китаї оригінальний електромобіль доступний за ціною від $ 4,5 тис. Різниця в ціні, по-видимому, зумовлена ​​більш високим рівнем безпеки FreZe в порівнянні з Hongguang.

Слід зазначити, що версії популярних автомобілів, призначені для продажу на китайському ринку і, як правило, збираються на СП з місцевими автовиробниками, мають значно спрощену систему активної і пасивної безпеки. Саме з цієї причини вони дешевші за європейські, корейських або японських аналогів. І саме з цієї причини вивезення таких автомобілів за межі КНР заборонений.

Технічні характеристики нового FreZe Nikrob EV поки не озвучуються. Відомо, що його максимальна швидкість складе всього 105 км / ч, а запас ходу на одній зарядці акумулятора перевищить 200 км.

Hongguang Mini EV має габарити 2917х1493х1621 мм (ДхШхВ). Він приводиться в рух електромотором потужністю 27 к.с., який дозволяє компактному сітікару розганятися до 100 км / ч. Батарея ємністю 9,2 кВт * год забезпечує запас ходу в 120 км. Доступна і більш «далекобійна» версія, яка комплектується акумулятором ємністю 13,8 кВт * год і може проїхати на одній зарядці до 170 км.

Ціна електромобіля складає € 18,1 тис. З ПДВ, але за попереднім замовленням машина обійдеться в € 16,8 тис. З урахуванням субсидій на покупку EV, які виплачуються деякими європейськими урядами, ціна базової версії Dacia Spring складе € 10,9 тис.