2021-03-11

США закликають до «десятиріччя дій» в боротьбі зі зміною клімату

Спецпредставник президента США і єврокомісар з питань клімату ЄС обговорили заходи зі скорочення викидів напередодні саміту ООН з клімату.

Майбутній саміт ООН з клімату, який пройде в листопаді в шотландському Глазго, повинен дати старт «десятиріччю дій» щодо подолання екологічної кризи, заявив спецпредставник президента США з питань зміни клімату Джон Керрі в ході візиту в штаб-квартиру Євросоюзу в Брюсселі.

«Саміт в Глазго - це наша остання найкраща можливість і найбільша надія на те, що світ об'єднається і буде спиратися на Паризьку хартію по клімату», - сказав Керрі.

Поки більшість країн, що здійснюють найбільші викиди вуглекислого газу, не досягають цілей щодо їх зниження. Наприклад, Китай минулого тижня оголосив про початок реалізації нового п'ятирічного плану, в ході якого, за оцінкою аналітиків, викиди лише збільшаться.

Тому Джон Керрі і єврокомісар з питань клімату Франс Тіммерманс обговорили, яким чином США і ЄС зможуть переконати інші держави застосувати більш жорсткі зобов'язання щодо скорочення викидів напередодні саміту ООН.

США в квітні повинні оголосити про перегляд своїх зобов'язань щодо викидів. Офіційні особи Євросоюзу і екологічні активісти домагаються від Вашингтона зобов'язання по скороченню викидів в цьому десятилітті як мінімум на 50 % в порівнянні з рівнями 2005 року. 27 членів Євросоюзу вже прийняли аналогічне рішення в кінці 2020 року, заявивши про намір до 2030 року знизити викиди на 55 % в порівнянні з рівнем 1990 року.