2021-03-25

Системи накопичення енергії - ключ до енергобезпеки України

На відміну від традиційних джерел енергії, таких як газ, вугілля та нафта, електроенергія повинна бути використана в той же момент, коли і вироблена. Ця особливість робить її дуже своєрідним продуктом, для якого особливе значення має баланс між виробництвом і споживанням. Вирішенням цієї проблеми є системи накопичення енергії (СНЕ). СНЕ - нова технологія, яка активно розвивається в усьому світі. Кожна країна по-своєму регулює і адаптує використання СНЕ відповідно до своїх реалій.

Важливим кроком для повноцінної участі СНЕ в енергетичному ринку України є формування регуляторного середовища. Зараз йде робота над законопроектом №2582, який вносить зміни до Закону «Про ринок електроенергії». У разі прийняття цей законопроект дозволить ввести для систем накопичення енергії окремий статус. 

В Україні є великий інтерес до систем накопичення. Запуск проєкту сприятиме гнучкості системи і допоможе країні синхронізуватися з європейською енергосистемою ENTSO-Е. Це, в свою чергу, дозволить малим і великим гравцям брати участь в європейському ринку. 

Автор – директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе. Співавтор -  Вадим Уткін, менеджер з інновацій ДТЕК.