2021-07-15

Shell приєднається до норвезького водневого проєкту

AS Norske Shell підписала меморандум про взаєморозуміння (MoU) з Aker Clean Hydrogen. Документ передбачає розробку, будівництво та експлуатацію великомасштабного хаба з виробництва «блакитного» водню, передає Oil & Gas Journal.

Проєкт буде реалізований в муніципалітеті Еукра на північно-західному узбережжі Норвегії.

Вузол в Еукрі вироблятиме «блакитний» водень, що може бути використаний для декарбонізації регіональних промислових процесів і поставок чистого палива для морського і автомобільного транспорту. Крім того, розглядається можливість експорту водню в інші країни Європи.

В рамках цієї угоди Norske Shell поставлятиме на водневий хаб в Еукруі природний газ, що видобувається на глибоководному родовищі Ормен Ланге. 

«Мета Shell - стати до 2050 року енергетичним бізнесом з нульовими викидами. Об'єднання [наших] зусиль з Aker Clean Hydrogen і CapeOmega для роботи над захоплюючими можливостями водневого хаба Aukra - природний крок на шляху до досягнення нашої мети», - сказала Маріанна Дж. Олснес, керуюча директорка Norske Shell.

Після оголошення про проект в травні Aker Clean Hydrogen заявила, що воднева установка в центрі буде спроєктована так, щоб розділяти природний газ, що отримується з заводу в Ніхамне, на водень і діоксид вуглецю (CO2). Останній уловлюватиметься і зберігатися постійно, відповідно до пресрелізу Aker Clean Hydrogen.