2021-07-15

Кувейт замнює нафтову енергетику газовою

ЗПГ-термінал Al Zour, розташований приблизно в 10 милях від кордону Кувейту із Саудівською Аравією, прийняв першу партію газу з Катару. Новий кувейтський термінал є одним з найбільших на Близькому Сході - в рік він може приймати до 22 млн тонн ЗПГ, який потім буде використовуватися в якості ресурсу для виробництва електроенергії.

Попит на газ в енергетичному секторі Кувейту буде рости через плани виведення з експлуатації нафтової генерації потужністю 10 ГВт, відзначають аналітики Bloomberg NEF. Зростання попиту на газ в Кувейті, за їхньою оцінкою, ймовірно, випереджатиме зростання внутрішнього видобутку, що призведе до збільшення імпорту ЗПГ. В цілому використання ЗПГ на Близькому Сході зросте майже на 50 % до 2025 року, і велика частина цього приросту припадатиме на Кувейт, який завдяки розвитку газової енергетики зможе експортувати більше нафти.

У Кувейті вже підписано 15-річний контракт з компанією Qatar Petroleum на закупівлю 3 млн тонн СПГ на рік, ще 3,5 млн тонн на рік планується отримувати від інших постачальників. Раніше Кувейт в основному імпортував ЗПГ через плавучі сховища і установки регазифікації.

Деякі з сусідів емірату теж намагаються відмовитися від використання нафти в енергетиці. Саудівська Аравія прагне до 2030 року припинити спалювання до мільйона барелів нафти в день на своїх електростанціях, натомість використовуючи сонячну енергію, вітер і газ. Ірак також має намір вкласти мільярди доларів у збільшення видобутку газу.