2016-04-21

Визначено повний склад наглядової ради НАК "Нафтогаз України"

Комітет з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств при Мінекономрозвитку погодив призначення екс-міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина п’ятим членом наглядової ради НАК «Нафтогаз України». Кандидатуру Демчишина було подано за погодженням із Президентом України.

Таким чином, до складу наглядової ради НАК «Нафтогаз України» увійшли три незалежні члени - Маркус Річардс, Пол Уорвік та Чарльз Проктор, а також два представники держави – Юлія Ковалів та Володимир Демчишин.

«Я вітаю членів першої справді незалежної наглядової ради і покладаю великі надії на їхню роботу. Це забезпечить зняття будь-яких корупційних ризиків. Реформа корпоративного управління «Нафтогазу» повинна стати успішним прикладом нового підходу до управління держпідприємствами поза політикою», - відзначив Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Незалежна наглядова рада в НАК «Нафтогаз України» створюється вперше в історії компанії та є складовою реформи системи корпоративного управління. Реформа відповідає рекомендаціям ОЕСР з управління державними компаніями та має на меті зменшити ризики політичного втручання в роботу «Нафтогазу», а також створити сучасні механізми професійного управління компанією в інтересах громадян України.

Очікується, що перша зустріч членів наглядової ради відбудеться 10-11 травня. Під час неї незалежним голосуванням оберуть голову наглядової ради.

Довідково НАК «Нафтогаз України» є управляючою компанією вертикально-інтегрованого холдингу, діяльність якого включає видобування, імпорт, постачання, транспортування та зберігання газу. НАК «Нафтогаз України» володіє компаніями, що є провідними операторами на ринках газу та нафти в Україні. НАК «Нафтогаз України» є одним із найбільших холдингів в Україні за низкою показників, включаючи вартість активів та розмір чистого доходу. НАК «Нафтогаз України» є найбільшим платником податків в Україні.

У березні 2015 року Уряд України схвалив план комплексної реформи газового сектору країни, який передбачає впровадження конкуренції, прозорості, ринкових цін на природний газ, диверсифікацію імпортних поставок газу, та реформу системи корпоративного управління НАК «Нафтогаз України». Реформа проводиться за підтримки ЄБРР та інших міжнародних фінансових організацій. У грудні 2015 року Уряд України затвердив новий статут НАК «Нафтогаз України», положення про наглядову раду та положення про правління компанії. До квітня 2017 року повноваження наглядової ради будуть обмеженими, зокрема, призначати правління та затверджувати фінансовий та інвестиційний плани компанії будуть загальні збори акціонерів. З квітня 2017 року ці повноваження перейдуть до наглядової ради.