2021-10-28

Saudi Aramco займатиметься виробництвом відновлюваного водню та амміаку

Саудівська державна нафтогазова компанія Saudi Aramco розглядає можливості інвестування в проєкти, які допоможуть досягти нульових викидів парникових газів до 2050 року. Зокрема, мова йде про виробництво «зеленого» водню та амміаку. 

Для реалізації своїх планів Saudi Aramco уклала меморандуми про взаємопорозуміння (MoU) з рядом компаній. Так, спільно з Modern Industrial Investment вона розвиватиме проєкти з виробництва в королевстві «зеленого» водню та амміаку. Відповідно до погоджень з іншими компаніями Aramco займеться розробкою різних рішень щодо скорочення парникових викидів.

Існує умовна градація водню за кольором в залежності від способу його виробництва та виробленого при цьому вуглецевого сліду. Найчистішим воднем вважається «зелений», одержуваний за рахунок електролізу води із застосуванням енергії від відновлюваних джерел (ВДЕ) «Блакитний» водень отримують з природного газу. При його виробництві побічний вуглекислий газ вловлюєтся та зберігається в спеціальних хранилищах. «Сірим» вважається водень, при отриманні якого вуглекислий газ виділяється в атмосферу.