2021-10-28

Комерційні рейси водородних літаків розпочнуться в 2024 році

Авіаційна компанія ZeroAvia 27 жовтня об'явила про плани із запуску комерційних водородно-електричних рейсів між Лондоном і Роттердамом. Планується, що польоти літаків з водородно-електричним силовим агрегатом почнуться в 2024 році, передає телеканал CNBC.

У заяві авіакомпанії також відзначається, що вона розробляє літак на 19 місць, який буде «повністю працювати на водороді».

Для реалізації цієї ініціативи ZeroAvia заснувала партнерство з оператором аеропорту Royal Schiphol Group, Фондом інновацій в аеропортах Роттердам-Гаага та аеропорту Роттердам-Гаага.

Компанія додала, що спільно з Royal Schiphol Group ZeroAvia провела «розширені партнерські переговори з авіакомпаніями, щоб узгодити з ними оператора для запланованого маршруту».

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), викиди вуглекислого газу від авіації «значно зросли за останні два десятиліття», досягнувши у 2019 році майже однієї гігатонни. Це, як відзначається в звіті МЕА, становить «близько 2,8 % глобальних викидів СО2 від спалюваннявикопного палива».

Всесвітній фонд дикой природи (WWF) описує авіацію як «один із найбільш швидкозростаючих джерел викидів парникових газів, здатних глобально змінити клімат». WWF добавляє, що авіаперелети — це найбільш вуглецевомісткий вид діяльності, що здійснює людина.

Дослідження та розробки сосредоточени ZeroAvia на розробці силового агрегату на базі електромоторів, що отримують енергію від водородних паливних ячейок.