2021-10-28

Більше половини нових сонячних проєктів опинилися під загрозою

Зростання витрат на сонячну енергетику, яке включає в себе збільшення ціни на сировину та обладнання може забезпечити або навіть створити перепони для реалізації більш половини проєктів у сфері сонячної енергетики. Об цьому передає телеканал CNBC з посиланням на звіт енергетичного консалтингу Rystad Energy.

Згідно з прогнозами, в наступному році за рахунок введення в строй нових проєктів глобальна потужність сонячних електростанцій повинна збільшитися на 90 ГВт. Однак цей показник може змінитися на 56 % через зростання цін на комплектні деталі. Це означає, що власники сонячних електростанцій намагаються домовитися з клієнтами про більш високих цінах на електрику, інакше додаткові витрати приведуть до падіння маржі.

Вартість фотоелектричних модулів (ФЕМ) зросла у другій половині 2021 року майже на 50 % — до $0,28/Вт з $0,20/Вт у 2020 році, відзначається в звіті Rystad. Частково зростання витрат на ФЕМ зумовлене удорожуванням полікремнію, який, за даними Rystad, з липня 2020 року склав 300 %. IHS Markit цей показник становить 200 %. 

Інші компоненти сонячних енергетичних систем, включаючи меідь, срібло, алюміній і скло, також дорожчають.