2017-03-28

Рівненський окружний адмінсуд виніс рішення за позовом ТзOВ «Інвестнерудпром» та «Амберг майнінг кампані»

24 березня у Рівненському окружному адміністративному суді відбувся розгляд позовів компаній «Інвестнерудпром» та «Амберг майнінг кампані» проти державної служби Геології та надр України з метою отримання спецдозволів на користування бурштиноносними ділянками надр Рівненщини. Обласна рада була залучена до розгляду справ у якості третьої сторони на боці відповідача з метою відстоювання інтересів громади області.

У результаті розгляду позову колегією суддів, під головування судді Юрія Гломба, було винесено рішення яке частково задовольнило вимоги позивачів. Таким чином суд визнав протиправною бездіяльність Держгеонадр у частині не своєчасного розгляду заяв компаній «Інвестнерудпром» та «Амберг майнінг кампані», однак відхилив всі інші позовні вимоги.

«Цього разу суд став на бік інтересів громади області, оскільки відхилив позовні вимоги «Інвестнерудпром» та «Амберг майнінг кампані» у частині видачі їм спецдозволів на видобуток бурштину та укладання з ними угод на користування надрами області. Відповідно до такого рішення ці компанії не зможуть отримати в користування надра нашої області», - прокоментував рішення суду голова постійної комісії з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Валявка.

Нагадаємо, що у березні минулого року Рівненська обласна рада відмовила у погодженні користування надрами з метою геологічної розвідки, в тому числі дослідницько-промислової розробки бурштину ТзОВ «Інвестнерудпром», «Амбер майнінг кампанії», «Зоря Рівненщини» та «Георесерчінг». Після чого останні звернулися до суду з метою отримання спецдозволів у судовому порядку.