2015-06-24

Рекомендації профільного комітету ВРУ

Як повідомили Інформаційному управлінню у секретаріаті Комітету, проектом (№1633)  пропонується запровадити механізм погодження надання надр у користування сільськими, селищними, міськими та районними радами.

Під час обговорення документа зазначалося, зокрема, що ідея законопроекту щодо посилення залучення представницьких органів місцевого самоврядування для вирішення питань, пов'язаних з наданням надр у користування, заслуговує на всіляку підтримку. Відповідно до статті 140 Конституції України місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так i через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. Ці органи, що відповідають за економічний та соціальний розвиток відповідних територій, їх екологічний стан, є повноважними представниками і виразниками інтересів територіальних громад, тобто людей, які проживають на відповідних територіях.

Водночас, на думку учасників обговорення, необхідність отримання додаткових погоджень не має стримувати процеси підготовки та організації проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, які, згідно з чинним законодавством, є основною формою надання надр у користування, не повинна ускладнювати існуючі процедури надання спеціальних дозволів на користування надрами загальнодержавного значення.