2015-06-24

Амбіції Ірану щодо видобутку 4 млн барелів нафти на день є нереальними

Цілі Ірану з видобутку 4 млн барелів нафти на день і 1 млн барелів конденсату до 2018 року, швидше за все, не є реальними, оскільки оскільки США і європейські банки і компанії неохоче приймають інвестиції з високим ступенем ризику.

Про це йдеться в звіті одного з аналітичних центрів, розташованого в Вашингтоні.

«Більш реалістичною оцінкою буде розширення до 800 тис. барелів на день протягом шести місяців, і основний видобуток нафти розпочнеться тільки після 2016 року, хоча навіть цей темп призведе до структурного зсуву Ірану та прискорить […] економічне зростання», йдеться в доповіді.
 
Нагадаємо, ще не так давно міністр нафти Ірану Біджан Намдара Зангане, заявив про те, що коли санкції з країни будуть зняті, виробництво зростатиме на 1 млн барелів на день до 3,8 млн барелів протягом шести місяців, і до 4 млн барелів до 2018 року. Крім того, виробничі витрати в країні одні з найменш в світі, що створює привабливі можливості для інвесторів. Зокрема, після відміни санкцій Іран планує виставити 40 проектів на конкурс.

Однак, в доповіді йдеться про те, що якщо Іран не запропонує досить привабливі інвестиційні умови по запасах і видобутку, то великі міжнародні енергетичні компанії не захочуть брати на себе істотну ступінь ризику, який супроводжуватиме роботу на іранському ринку.
 
"Таким чином, вкладання мільйони чи мільярди в найбільш привабливих енергетичні та інфраструктурні проекти Ірану, відбуватиметься повільніше через більш обережний вхід на ринок краще капіталізованих і більш технічно складних західних компаній", вважають експерти.
 
Якщо ж Іран зробить привабливі умови для інвесторів, азіатських і європейських нафтових компаній, таких як Total і Eni, то країна, ймовірно, матиме перевагу над американськими фірмами, такими як ExxonMobil і Chevron, котрі, як і раніше, матимуть певні обмеження в США.