2016-09-12

Профільний комітет ВР рекомендує прийняти за основу проект Закону № 4916 про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку"

Комітет відповідно до предметів відання розглянув на своєму засіданні 7 вересня 2016 року проект Закону про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" щодо надання соціально-економічної компенсації ризику населенню, яке проживає на території зон спостереження підприємств з видобування і переробки уранових руд (реєстр. № 4916 від 07.07.2016р.), поданий народними депутатами України Горбуновим О.В., Дубневичем Б.В., Іщейкіним К.Є., Молотком І.Ф.

Законопроект розроблено з метою врегулювання питання надання соціально-економічної компенсації ризику населенню територій, на яких розміщуються підприємства з видобування і переробки уранових руд. Проектом закону пропонується доповнити визначення поняття зони спостереження, визначивши її для підприємств по видобуванню та переробці уранових руд.

Так, наприклад, протягом тривалого часу Кіровоградська область, на території якої розташовані гірничо-видобувні підприємства ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», не здійснювала заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Прийняття цього законопроекту дозволить забезпечити реалізацію законодавчого права населення територій, на яких розміщуються підприємства з видобування і переробки уранових руд, на соціально-економічну компенсацію ризику від їх діяльності.

За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" щодо надання соціально-економічної компенсації ризику населенню, яке проживає на території зон спостереження підприємств з видобування і переробки уранових руд (реєстр. № 4916 від 07.07.2016р.).