2021-11-11

Проблеми видобутку руди в центрі Кривого Рогу

У березні 2021 землі кар’єру взяла в оренду нова компанія – ТОВ «Українська гірничодобувна компанія». Фірма також отримала спецдозвіл на розробку родовища. І повідомила, що для видобутку руди планує «експлуатацію родовища відкритим способом із застосуванням буро-вибухових робіт». Про це пише Кривой Рог Live

Перелік документів, який необхідно подати Держгеонадрам для отримання спецдозволу, чітко визначений Кабінетом Міністрів України. Серед них – висновок з оцінки впливу на довкілля, який видає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Але станом на момент подачі заяви на дозвіл в Держгеонадра процес отримання цього висновку ТОВка тільки розпочала, а отримала висновок лише у жовтні 2020 року, тобто через кілька місяців після видачі дозволу.

Коли ТОВ «Українська гірничодобувна компанія» розпочала процедуру з отримання ОВД, коаліція громадських організацій «Досить труїти Кривий Ріг» наголошувала на тому, що в принципі не можна розпочинати діяльність підприємства серед міста. Екоактивісти також звертали увагу на неякісному Звіті ОВД, який склало підприємство, та надали компанії свої зауваження.

«У звіті зазначено, що найближче домоволодіння знаходиться на відстані 625 метрів від кордону кар’єру, що на вулиці Волгоградській. А інших вулиць, які розташовані ближче до кар’єру, Гетьманську та Технічну, вони не помітили. На вулиці Технічній, 1 відстань від кордону ліцензійної площі родовища до двоповерхового багатоквартирного будинку близько 300 метрів, – вважає екоактивіст Антон Петрухін. 

«Порушення є. Але значного такого впливу на довкілля, як інші гірничо-збагачувальні комбінати, ці підприємства не мають. Акцент був зроблений на захист атмосферного повітря – яким чином проводяться вибухові роботи та яким чином організовано на підприємствах пилопригашення. До кінця січня 2022 року обидві компанії зобов’язані усунути порушення. Якщо цього не буде зроблено, тоді будемо застосовувати санкції», – пояснив Мальований. 

У підсумку. Компанія отримала дозвіл на видобуток руди без аукціону та конкуренції. Вона видобуває руду за допомогою вибухових робіт неподалік від центру міста, до екологічних наслідків – безліч питань, однак Держекоінспекція вважає порушення незначними.