2015-07-17

Про участь у роботі тренувального семінару Гірничого університету Колорадо, США

З 6 по 11 липня 2015 року в місті Голден, штат Колорадо (США), відбувся тренувальний семінар, організований Енергетичним бюро при Держдепартаменті США спільно з Гірничим університетом Колорадо (Colorado School of Mining, 1874р.).

В програмі семінару узяли участь представники України – заступник Голови правління Національної акціонерної компанії “Надра України” Максим Максіменцев, народні депутати Верховної Ради України Ольга Бєлькова, Наталія Кацер-Бучковська, геолог ДП «Укрнаукагеоцентр» Сергій Панченко. Крім того, в семінарі приймали участь представники екологічних і геологічних установ та профільних підприємств з Бразилії, Колумбії, Мексики, Королівства Йорданії, Литви, Південної Африки, Монголії.

Метою програми цього семінару було підготувати представників керівного апарату держави ефективно управляти сектором нетрадиційних ресурсів шляхом усунення технічних, нормативних та екологічних проблем, пов’язаних з розробкою нетрадиційних вуглеводневих ресурсів.

Програма візиту була насиченою та орієнтованою на розгляд важливих аспектів, які пов’язані з нетрадиційними запасами вуглеводнів. Протягом двох днів семінару були обговорені питання, які стосувались розвідки, видобування та зберігання сланцевого газу; перспективи та виклики, які вони становлять для політики держави. Важливу роль приділяли проблемам догляду за навколишнім середовищем та найкращому галузевому нафтогазовому досвіду.

Також Гірничим університетом Колорадо для відвідувачів протягом декількох днів було організовано інженерні та геологічні екскурсії з виїздом на робочі площі та вивченням американського підходу до видобування енергетичних ресурсів. Окремо було виділено день польовим дослідженням геологічних характеристик основних родовищ вуглеводнів штату Колорадо навколо міста Денвер. Останній день тренувального семінару було приділено питанню обробки води та якості атмосферного повітря під час роботи з нетрадиційними ресурсами. Учасники семінару мали можливість більш детально розглянути дане питання під час візиту до лабораторії з комплексу геохімічних та геофізичних досліджень, а також на промислову базу CalFrac (сервісна компанія з Канади, що обслуговує свердловини та надає послуги з гідророзриву пластів).

По завершенню поїздки учасники залишились задоволені тренувальним семінаром та вдячні Гірничому університету Колорадо за надану можливість більш ретельно ознайомитись з практикою США та їх підходом до розробки нетрадиційних ресурсів вуглеводнів.