2015-07-17

Компанії, які інвестуватимуть у збільшення видобутку українського газу, отримають преференційний податковий режим, - А. Яценюк

Якщо Україна збільшить обсяги власного видобутку газу завдяки новій податковій політиці в енергетичному секторі та разом із партнерами зі США та ЄС реалізує програми енергоефективності, -  ціль щодо енергетичної незалежності України може бути досягнута протягом п’яти років. Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді України в п’ятницю, 17 липня.

Глава Уряду нагадав, що в минулому році, зокрема завдяки американським партнерам, Україні вдалося диверсифікувати постачання газу до України: «Якщо ми раніше були повністю залежні від російського газу, то сьогодні близько 70% газу ми купуємо в країн-членів Європейського Союзу».

«Мета, яку поставив Уряд України, - через десять років Україна повинна стати повністю енергетично незалежною державою. Ми повинні злізти з голки російської залежності», - наголосив він.

Щоби прискорити цей процес, за словами Глави Уряду, необхідно збільшити обсяги видобутку природного газу. Для цього Уряд пропонує на розгляд Парламенту пакет законодавства щодо зміни ставок і тарифів у видобутку в енергетичному секторі.

Ці зміни, підкреслив Арсеній Яценюк, не стосуватимуться підприємств із договорами про спільну діяльність: «Спільна діяльність повинна оподатковуватися 70%, адже це ті газові родовища, які були за сумнівними схемами витягнуті з державних компаній і переписані під приватні компанії».

«Проте кожна компанія, яка хоче інвестувати в Україну, щоби збільшувати обсяги видобутку природного газу, отримає преференційний податковий режим», - наголосив він.

«Сподіваємося, що якщо ми, з одного боку, збільшимо обсяг власного видобутку завдяки новій податковій політиці в енергетичному секторі, а з іншого - разом з нашими американськими і європейськими партнерами запустимо програми енергоефективності, то ціль щодо енергетичної незалежності України може бути досягнута протягом п’яти років», - підкреслив Глава Уряду.

Також за підсумками першої інвестиційної конференції Україна – США американська компанія TrailStone оголосила про свої плани вийти на український ринок восени 2015 року. 
Крім того, Американська незалежна компанія з видобутку газу “Фронтера” домовилися з НАК “Нафтогаз України” про спільну розвідку та розробку нафти та газу України. "Фронтера" також розгляне можливість побудови системи імпорту зрідженого природнього газу з її потужностей у Грузії.