2015-07-17

Мінприроди призупиняє надання погоджень на видобуток бурштину

Міністерство екології та природних ресурсів України  розглядатиме заяви на погодження від суб’єктів господарювання на розвідку та видобуток бурштину після ухвалення відповідного закону та належного нормативного врегулювання питання видобутку бурштину в Україні.

Крім того, всі погодження, видані у 2015 році, будуть відкликані. Про це на прес-конференції в інформаційній агенції ЛІГАБізнесІнформ повідомила заступник міністра екології та природних ресурсів – керівник апарату  Світлана Коломієць.

За словами Коломієць, відповідне рішення було прийнято на позачерговому засіданні комісії з погодження надання надр в користування Міністерства екології та природних ресурсів України.

«Враховуючи нещодавнє доручення Президента України Петра Порошенка щодо підвищення ефективності протидії незаконному видобутку та реалізації бурштину, а також  беручи до уваги рекомендації Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики й природокористування, бачу правильним утриматися від надання нових погоджень на час розробки прозорого механізму регулювання діяльності з видобутку та реалізації бурштину», - зазначила заступник міністра.

Світлана Коломієць підкреслила, що видобуток бурштину є важливою і суттєвою складовою системи використання природних ресурсів України, однак сам процес видобутку до сьогодні ще слабо врегульований на законодавчому рівні. «Нам потрібний закон, який встановить правила на цьому ринку. Разом з тим, окрім комерційної складової розробки ділянок, законодавство повинно регулювати екологічний аспект. Так, наприклад, закони мають зобов’язувати ліцензіатів брати на себе відповідальність з рекультивації  територій, на яких розробка закінчена», - говорить заступник міністра.

Водночас, у відомстві запевнили, що Міністерство підтримує курс на дерегуляцію та виступає за максимальне сприяння бізнесові в отриманні необхідних дозволів та погоджень і зазначає, що створення відповідної нормативної бази повинно полегшити процедуру погодження документів для компаній, які бажають працювати законно. Представники Мінприроди беруть активну участь у доопрацюванні проекту Закону "Про видобуток і реалізацію бурштину" (№1351-1), який вже пройшов перше читання у парламенті у квітні цього року.