2021-02-17

Про результати аукціону з продажу нафти і конденсату № 267 НГК-УЕБ

ПАТ «Укрнафта» повідомляє, що 16 лютого 2021 р. на біржовому аукціоні (№ 267НГК-УЕБ) Товариство реалізувало 166 982 т. нафти за стартовою ціною 11 176,80 грн за тонну (з ПДВ). При цьому ціна реалізації була нижчою за котирування нафти сорту «Юралс» на ринках Європи на момент її продажу, і різниця складала приблизно 2 606 грн на тонні (з ПДВ). Різниця пояснюється тим, що стартові ціни були встановлені державним аукціонним комітетом відповідно до показників митної вартості нафти, яка надійшла на територію України в період, що передував аукціону.

ПАТ «Укрнафта» відзначає, що стартова ціна встановлюється державним аукціонним комітетом відповідно до положень постанови КМУ №570 «Про організацію та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового  конденсату власного видобутку і скрапленого газу» на підставі даних Державної митної служби.

ПАТ «Укрнафта» вже зіштовхувалось з подібною ситуацією в червні 2020 року. Товариство проведе зворотний викуп нафти за ціною її продажу з метою подальшої переробки на нафтопродукти на потужностях Кременчуцького НПЗ. Таким чином, ціна реалізації не матиме безпосереднього впливу на фінансовий результат Товариства. Отримані в результаті переробки нафтопродукти будуть реалізовані ПАТ «Укрнафта» через власну мережу АЗС, що матиме стабілізуючий ефект на ринку нафтопродуктів в період стрімкого зростання цін на нафту та нафтопродукти.

Наглядовій раді ПАТ «Укрнафта» відомо про ситуацію із реалізацією сировини на біржових аукціонах. Наглядова рада намагається сприяти вирішенню вказаних проблем в межах своєї компетенції.

«Питання реалізації сировини «Укрнафти» перебувають у зоні постійної уваги Наглядової ради. «Укрнафта» вже стикалася з ситуацією, коли стартові ціни були нижче ринкових влітку минулого року. Ця проблема є наслідком недосконалого регулювання з боку держави, і Наглядова рада підтримує звернення компанії до Уряду з проханням знайти відповідні рішення», - відзначив Голова Наглядової ради ПАТ «Укрнафта» Микола Гавриленко.

ПАТ «Укрнафта» неодноразово зверталось до Уряду щодо необхідності переглянути чинні підходи до ціноутворення, оскільки механізм визначення стартових цін обмежує коло покупців та можливості підприємства ефективно реалізовувати власну продукцію. Останнє таке звернення було направлене в грудні 2020 р. на адресу в.о. Міністра енергетики України Ю. Вітренка.