2021-02-17

Про міжнародний проєкт HUSKROUA/1702/6.1/0022

15 лютого, в рамках ґрантового проєкту HUSKROUA/1702/6.1/0022 «Регіональний центр навчання та моніторингу впливу електроустановок на навколишнє середовище – CRIMIGE» відбулось онлайн-засідання за участі представників української та румунської сторін. Про це повідомляється на сайті ІФНТУНГ

Команди обох сторін підбили підсумки роботи за минулий рік.

Відповідно до порядку денного засідання було заслухано звіти керівників проєкту та фінансовий звіт за 2020 рік. Також було обговорено питання підготовки до міжнародного аудиту ґрантових показників, затверджено план закупівель обладнання на 2021 рік, яке б істотно посприяло контролю за процесами, що можуть порушити природне функціонування факторів навколишнього середовища, а також комплексній оцінці впливу на навколишнє середовище.

Оскільки однією з цілей проєкту є реалізація спільної екологічної підготовки та інформаційної кампанії про вплив електроенергії на навколишнє середовище на основі обміну дослідженнями, досвідом, практикою та збагачення знань про законодавство щодо охорони навколишнього середовища, попередньо було заплановано написання посібника  та лабораторного практикуму для студентів університетів ІФНТУНГ і Румунії за спеціальністю «Екологія», що мав містити матеріали про вплив на довкілля та здоров’я людей шуму, вібрації, електромагнітного випромінювання тощо. На онлайн-засіданні розглядали стан та рівень виконаних робіт.

У підсумку результати ґрантових робіт, виконаних в 2020 році, визнано позитивними. Рекомендовано продовжити їх в 2021 році відповідно до календарного плану. Адже наукові й прикладні результати, інноваційні інструменти та обладнання, отримані в рамках цього проєкту, матимуть практичне застосування, щоб закласти основу для фахівців при дослідженні та оцінці впливів на довкілля передбачених чинників за європейським та вітчизняним природоохоронним законодавством, а також для підготовки в університетах висококваліфікованих фахівців-екологів.